- De slo til batongene brakk

Kraftige kamper mellom demonstranter og militsen i Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Store folkemengder samlet seg i dag i Teheran, for å markere tiårsmarkeringen for studentopprøret i 1999 og for å vise sin misnøyde med valget som ble avholdt nylig.

Det er vanskelig å vite nøyaktig hva som har skjedd, da Iran har kastet ut så godt som alle utenlandske journalister og myndighetene ifølge Sky News har slått av mobilnettet i byen.

Men som tidligere i urolighetene sender demonstrantene og tilskuere ut sitt eget materiale via sosiale medier.

Flere videoer som viser urolighetene er lagt ut på Youtube, og Twitter brukes igjen til å vise nye bilder og oppdateringer fra gatenivå.

Videoene viser demonstranter som roper «død over Khamenieis sønn».

Guardian meldte i går at Mojtaba Khamenei, Ayatollah Ali Khameneis sønn, har tatt kontrol over Basij-militsen.

«Ned med diktatoren»
New York Times, som følger utviklingen tett i en egen blogg, har fått en epost fra en Teheran-innbygger som rapporterer følgende:

- Telefonen fungerer ikke. Jeg gjemmer meg på et internasjonalt hotell. Opprørspoliti ville ta seg inn, men hotellsjefen forhindret det. Det er flere tusen som løper i gatene, etter at Basji-militsen begynte å slå folk, skriver personen.

PROTESTERTE I DAG: Flere av demonstrantene skjulte identiteten. Foto: REUTERS/via Your View/Scanpix (Alle bildene i denne saken er tatt av demonstranter og tilskuere, men videreformidlet av internasjonale bildebyråer)
PROTESTERTE I DAG: Flere av demonstrantene skjulte identiteten. Foto: REUTERS/via Your View/Scanpix (Alle bildene i denne saken er tatt av demonstranter og tilskuere, men videreformidlet av internasjonale bildebyråer) Vis mer

Han skriver videre at han gjemte seg i en klokkebutikk for å komme unna, før han kom seg til hotellet. Han skriver at demonstrantene ropte «Ned med diktatoren», «Moussavi! Moussavi!» og «Gud er stor» (Allah u Akbar).

I en annen epost til avisa skriver han at han så to menn fra Basij-militsen som var forkledd som forretsningsmenn, som banket opp en person med et kamera med en batong.

- De slo til batongene brakk, skriver personen.

I videoen du kan se øverst i denne saken ble lastet opp til Youtube av en persisk blogg som ifølge New York Times tidligere har kommet med god og etterrettelig informasjon om situasjonen i Iran.

Den iranske politisjefen, General Ismail Ahmadi Moghaddam, gikk onsdag ut og sa at hans politistyrker ville gå hardt ut mot alle tilløp til demonstrasjoner. Det ble også sagt at alle demonstranter ville møte en knusende respons fra sikkerhetsstyrker.

Skjulte ansiktet

Ifølge CNN deltok 2-3000 personer i dagens protester.

Los Angeles Times, som fortsatt har en korrespondent i Teheran, rapporterer at bilister som kjørte forbi demonstrantene tutet og viste V-tegnet. Søppeldunker ble satt fyr på, og mange demonstranter brukte masker over ansiktet for å skjule identiteten fra overvåkningskameraene i byen.

Presidentvalget i juni, der kandidatene i utgangspunktet måtte godkjennes av det religiøse vokterrådet, endte med demonstrasjoner mot det som antas å være betydelig valgfusk da Ahmadinejad ble erklært som vinner med en uventet stor margin.

Et ukjent antall aktivister og demokratiforkjempere ble drept og arrestert da myndighetene slo ned på markeringene. Ifølge statsstyrte iranske medier var 20 døde og over tusen arrestert etter sammenstøtene, men dødstallet kan være langt høyere.

TÅREGASS: Militsen brukte tåregass for å spre demonstrantene. Foto:EPA/STRINGER/Scanpix
TÅREGASS: Militsen brukte tåregass for å spre demonstrantene. Foto:EPA/STRINGER/Scanpix Vis mer