De som bærer sorgen

I dag ble de igjen synlige i saken mot Breivik.

SORGEN: - På siste dag med vitneavhør fikk retten møte to av de mange hundre som er hardt rammet av terroristens ugjerninger. En mann som mistet sin kone. Hun som alltid måtte stoppe for å plukke markblomster. Hun som farget tåneglene sine i forskjellige farger, skriver Andreas Wiese. Her til høyre, Freddy Lie, som mistet datteren sin på Utøya. Lie har vært tilstede i alle 10 uker. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SORGEN: - På siste dag med vitneavhør fikk retten møte to av de mange hundre som er hardt rammet av terroristens ugjerninger. En mann som mistet sin kone. Hun som alltid måtte stoppe for å plukke markblomster. Hun som farget tåneglene sine i forskjellige farger, skriver Andreas Wiese. Her til høyre, Freddy Lie, som mistet datteren sin på Utøya. Lie har vært tilstede i alle 10 uker. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter dager og uker med diagnosekamp og fagstrid, med Breiviks indre liv som sentrum for  oppmerksomheten, ble rettssal 250 i dag igjen rykket tilbake til all smerten Breivik har forårsaket.

På siste dag med vitneavhør fikk retten møte to av de mange hundre som er hardt rammet av hans ugjerninger. En mann som mistet sin kone. Hun som alltid måtte stoppe for å plukke markblomster. Hun som farget tåneglene sine i forskjellige farger. Hun som overtalte ham til å åpne en flaske vin midt i uka. Hun alle bare måtte bli glad i. Breiviks bombe stoppet det umistelige livet.

Jeg har sjelden forstått noe bedre enn det den denne kloke, sindige mannen også sa i sitt vitnemål:

- For å si det folkelig, jeg har hatt et ønske om at han må brenne i det aller svarteste helvete. Han var ikke stolt av den følelsen, men han skammet seg heller ikke. Og det legitime sinnet  mange etterlatte må føle er underkommunisert.

Vi viser vårt samhold og vår verdighet i rosetog, vi bekrefter vårt samfunns verdier i en korrekt og rettferdig rettssak. Men det må det heller ikke bli slik at raseriet i sorgen skal gjøres så usynlig, som om det var uakseptabelt å bli rasende når en mann velger å drepe det kjæreste du har. Ærlig sorg rommer også sinne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer