De som ennå lever

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ståhei og like mange pressefolk som rusavhengige foran Stortinget i går da demonstrasjonen «Ute av syne, ute av sinn» ble gjennomført. En gruppe narkomane gjorde nettopp det som stasjonssjef Kåre Stølen hadde oppfordret til: De tvang myndighetene til å se dem. Ap’s nestleder Helga Pedersen har lovet at Ap skal satse mer på rusarbeidet. I Dagsavisen i går tok hun til orde for at kommuner oppretter «havarikommisjoner» for narkotikadødsfall.

Bakgrunnen for forslaget er grell: I fjor døde 10 personer i oslotrafikken mens 109 personer døde av narkotika. Mens hver trafikkulykke granskes og rapporteres grundig, finnes det ingen systematisk analyse av overdosedødsfallene.

Kontrasten kan vanskelig tolkes annerledes: Personer som dør av overdoser er mindre verdt enn andre. En kommisjon virker som et nødvendig grep for økt verdighet og økt

bevisstgjøring. Dermed vil flere forsømmelser i rusom-

sorgen forhåpentlig bli synlig. Det er likevel fristende å be Pedersen konsentrere seg mest om dem som ennå er i live. Ambisjonene må være langt mer enn skadereduksjon.