ASYLPOLITIKK: Statsminister Jens Stoltenberg mener at asylsøkere som får avslag, men blir i Norge, er et stort problem. Hadia Tajik sier til Dagbladet at tallene på asylsøkere kunne vært høyere uten regjeringens tiltak.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ASYLPOLITIKK: Statsminister Jens Stoltenberg mener at asylsøkere som får avslag, men blir i Norge, er et stort problem. Hadia Tajik sier til Dagbladet at tallene på asylsøkere kunne vært høyere uten regjeringens tiltak. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

- De som får avslag, skal sendes ut

Stoltenberg kommenter asyltilstrømningen til Norge. - Tallene kunne vært høyere, sier Hadia Tajik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utlendingsdirektoratet la i går frem tall som viser at antallet som har fått innvilget asyl i Norge er doblet første halvår i år sammenliknet med samme periode i fjor.

Færre asylsøkere får også avslag på sine søknader melder UDI.

- Avslagsprosenten har gått ned fra 59 prosent til 47 prosent, sa UDI-direktør Ida Børresen på gårsdagens pressekonferanse.

Ikke en ønsket utvikling
Dagbladet møtte i dag statsminister Jens Stoltenberg, som kommenterer økningen i asylstrømmen slik:

- Dette er ikke en ønsket utvikling. Vi ønsker å gi asyl til de som trenger beskyttelse. Men veldig mange som kommer, trenger ikke beskyttelse, og det er et problem, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Han sier en stor andel av økningen i oppholdstillatelser har gått til barn som kommer til Norge.

- De er en sårbar gruppe, og er ofte ofre for en brutal menneskehandel. Derfor forsøker vi å sette i gang tiltak for disse barna i hjemlandet deres, som for eksempel et barnesenter vi nå skal starte i Afghanistan, sier Stoltenberg.

Han mener også at asylsøkere som får avslag, men blir i Norge, er et stort problem.

- De som får avslag, skal sendes ut, sier statsministeren.

- Kunne sett høyere tall
Regjeringen presenterte nye tiltak i asylpolitikken 1. juli og arbeids- og inkluderingsdepartementet hadde da som mål å begrense antallet asylsøkere som ikke fylte vilkårene for beskyttelse.

Poltisk rådgiver Hadia Tajik (Ap) forteller at regjeringen har innført en rekke tiltak i asylpolitikken og vil fortsette med det. Regjeringen vil ikke la Norge fremstå som et mer attraktivt land for asylsøkere, og vil unngå uforholdsmessig mange asylsøkere til Norge kan Tajik fortelle.

- Regjeringens oppfatning er at de tiltakene vi har tatt har hatt en effekt. Hadde ikke vi gjennomført nye tiltakt overfor asylpolitikken, er det ikke usannsynlig at vi kunne sett høyere tall, sier Tajik til Dagbladet
.

UDI: UDI-direktør Ida Børresen presenterte i går ferske tall som viste at antallet som har fått innvilget asyl i Norge er doblet siste halvår. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
UDI: UDI-direktør Ida Børresen presenterte i går ferske tall som viste at antallet som har fått innvilget asyl i Norge er doblet siste halvår. Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer

Det er flere land enn Norge som har opplevd økt tilstrømning av asylsøkere, men få har hatt en så sterk økning som det Norge har. Danmark hadde fra 2007 til 2008 en vekst på 28 prosent, mens Sverige hadde en nedgang på 33 prosent, skriver Aftenposten.

- Det har vært en generell økning med asylsøkere til Europa det siste året, det har også Norge merket, sier Hadia Tajik til Dagbladet.

- Asylpolitikken ute av kontroll
Av de som søkte om asyl første halvdel av 2009 var hovedgruppen afghanere, hele 1932 søkte om asyl noe som utgjør en vekst på 484 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen, reagerte i går kraftig på de ferske tallene fra UDI og sa til Dagbladet at den norske innvandringspolitikken var fullstendig ute av kontoll.

- Norge oppfattes som det landet i Europa som er mest innvandringsnaivt. Derfor søker så mange folk seg hit, sa Per-Willy Amundsen til Dagbladet.

Amundsen uttalte at han fryktet regjeringen ga opphold til folk som ikke ville fått opphold — bare for å bekjempe asylkøen.

- Det er en skremmende og farlig utvikling, sa Amundsen.

- Burde vite bedre
Hadia Tajik reagerer på Amundsens utspill.

- Per-Willy Amundsen taler mot bedre vitende. Norge har ikke hatt en tydeligere asylpolitikk enn det vi har nå. Amundsen burde holde seg for god til å spekulere i integriteten til UDI-ansatte. Han kan nok om asylpolitikk til å vite bedre, sier Tajik til Dagbladet.

Tajik påpeker at den økte asyltilstrømningen skyldes en kombinasjon av økt uro i verden og at Norge har et godt rykte som land.

- Er man bekymret for flyktningstrømmene i verden kan man ikke gjøre slik FRP har foreslått, nemlig å kuttekutte halvparten av bistandsbudsjettet. Uro i verden, mangel på bistand og migrasjon henger sammen, forteller Hadia Tajik til Dagbladet.

MISFORNØYD: - Asylpolitikken er ute av kontroll, mener innvandringspolitisk talsmann for Frp Per-Willy Amundsen.
Foto: Knut Falch / SCANPIX .
MISFORNØYD: - Asylpolitikken er ute av kontroll, mener innvandringspolitisk talsmann for Frp Per-Willy Amundsen. Foto: Knut Falch / SCANPIX . Vis mer