- De som går i fella og reagerer tror selv de er motstandere, men blir i stedet medspillere

Frykter økning av antimuslimske holdninger i England etter øksdrapet.

FLERE ARRESTERT: Medlemmer av English Defence League (EDL) demonstrerte i dag utenfor statsministerboligen i Lodnon etter at en britisk soldat ble drept med øks på åpen gate forrige uke. Foto: Luke MacGregor / Reuters
FLERE ARRESTERT: Medlemmer av English Defence League (EDL) demonstrerte i dag utenfor statsministerboligen i Lodnon etter at en britisk soldat ble drept med øks på åpen gate forrige uke. Foto: Luke MacGregor / ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det brutale øksdrapet på åpen gate i London på soldaten Lee Rigby har skapt debatt og satt sinnene i kok i England. Den antatte drapsmannen, 28 år gamle Michael Adebolajos tilsynelatende link til islamske ekstremistmiljøer, har fått tusenvis av høyreekstreme til å ta til gatene.

Nå advarer politiet, politikere og aktivister mot at det brutale drapet kan føre til økende anti-muslimske holdninger.

En gruppe som jobber mot ekstremisme opplyser at de har mottatt rundt 150 rapporter om hatkriminalitet rettet mot muslimer i England etter at soldaten ble drept onsdag, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Antallet tilfeller er omtrent ti ganger så høyt som normalt, opplyser lederen av Faith Matters, Fiyaz Mughal. De har blant annet mottatt rapporter om gatekamper og vandalisering av moskeer.

- Noen av dem er veldig aggressive, veldig fokuserte angrep mot institusjoner eller steder hvor muslimer samler seg, sier Mughal. 

- Ikke uventet Tore Bjørgo ved Politihøyskolen har spesialisert seg på blant annet terrorisme, ekstremisme, rasistisk og høyreekstrem vold. Han mener det ikke er uventet at det kommer slike reaksjoner som man ser i England nå etter et terrorangrep, og at å skape polarisering og å forsterke hatet er akkurat det terroristene ønsker.

- Denne typen handlinger er ute etter å provosere fram reaksjoner, det ligger i terrorismens natur. De som går i fella og reagerer tror selv de er motstandere, men blir i stedet medspillere, sier Bjørgo.

MOTDEMOSTRASJON: Flere hunde møtte opp som en motdemonstrasjon da den høyreekstreme gruppa English Defense League (EDL) protesterte foran Downing Street i London i dag. Foto: Leon Neal / AFP Photo
MOTDEMOSTRASJON: Flere hunde møtte opp som en motdemonstrasjon da den høyreekstreme gruppa English Defense League (EDL) protesterte foran Downing Street i London i dag. Foto: Leon Neal / AFP Photo Vis mer

- Det er derfor en utfordring for resten av samfunnet å prøve å unngå sammenstøt og mer vold.

Bjørgo forklarer at nettet ofte er et hjelpemiddel for å mobilisere, og at politiet som regel forsøker å fange opp planlagte demonstrasjoner og oppfordringer til vold i forkant.

- Politiets viktigste rolle i dette er å prøve å dempe gemyttene, unngå sammenstøt og vold, og holde øye med demonstrasjoner.

EDL demonstrerte I London har to kjente krigsmonumenter blitt nedtagget de siste 24 timene, skrive britiske Daily Mail. Med rød maling var ordet «islam» skrevet over minnesmerkene.

Etter at de fikk beskjed om hærverket i morges har politiet dekket til malingen, og bekrefter at de etterforsker hendelsene.

Rundt klokka 16 marsjerte medlemmer av den høyreekstreme gruppa English Defence League (EDL) opp foran statsministerboligen i Downing Street for å demonstrere mot myndighetene, som de mener ikke gjør nok for å håndtere radikaliserte islamister.

I Newcastle ropte omtrent 1500 EDL-medlemmer Rigbys navn mens de marsjerte gjennom gatene. I Portsmouth arresterte politiet to menn for å et rasistisk motivert overfall da hundrevis av demonstranter samlet seg rundt en moske.

Flere arrestert I forkant av demonstrasjonen arresterte politiet tre personer for å ha skrevet rasistiske ting på nettstedet Twitter, mens ytterligere 24 andre ble arrestert før og under demonstrasjonen for blant annet vandalisme og distribusjon av rasistisk litteratur, melder AP.

Noen av demonstrantene bar en banner med påskriften «Taliban Hunting Club». Politiet klarte imidlertid å hindre sammenstøt mellom EDL og rundt 350 motdemonstranter som hadde møtt opp.

Også det høyreekstreme British National Party har annonsert at de vil samle folk til en demonstrasjon neste helg.

- Har terroren i Woolwich vekket deg også? Bli med i den britiske motstandsbevegelsen, sa partileder Nick Griffin.

La ned hilsen På stedet hvor Rigby ble drept på åpen gate onsdag har det blitt lagt ned hundrevis av blomster til minne om soldaten, trommeslageren og småbarnsfaren.

Rigby, som ikke var på jobb da han ble angrepet, har tidligere tjenestegjort i Afghanistan.

I går besøkte Rigbys familie blomsterhavet ved åstedet i Woolwich. Ifølge Daily Mail la kona Rebecca Rigby ned en siste hilsen til sin avdøde ektemann.

- Min helt, min soldat, min store kjærlighet. Fram til neste gang vi møtes, min engel, vet jeg at du vil passe på meg og vår sønn, har hun skrevet i et brev hun la ned.

MINNES: Hundrevis har lagt ned blomster på stedet hvor den britiske soldaten Lee Rigby ble drept i London onsdag forrige uke. Foto: Stinger / AFP Photo
MINNES: Hundrevis har lagt ned blomster på stedet hvor den britiske soldaten Lee Rigby ble drept i London onsdag forrige uke. Foto: Stinger / AFP Photo Vis mer

- Man tror ikke at noe sånn kan skje i England, her tenker vi at de er trygge, sa Rebecca Rigby under en pressekonferanse fredag.

Ni personer har blitt pågrepet i saken og mistenkt for å ha planlagt drap. De to som er mistenkt for å ha utført drapet, Michael Adebolajo (28) og Michael Adebowale (22), skal ha vært kjent av britiske etterretningstjenester.

DREPT: Soldat, trommeslager og småbarnsfaren Lee Rigby (25). Foto: Ministry of Defence / Reuters
DREPT: Soldat, trommeslager og småbarnsfaren Lee Rigby (25). Foto: Ministry of Defence / Reuters Vis mer