Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De som gjør maten dyrere

I debatten om de høye norske matvareprisene har de store butikkjedene hittil stått fram som de hvite riddere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Slagordet om at de gjør Norge billigere, har vært effektivt. Uten dem ville maten vært enda dyrere, må vite. Så får vi alle slå oss til ro med at eierne på få år har lagt seg opp noen av landets største formuer. I stedet er skytset rettet mot bøndene og deres monopoler.
  • Så kommer en omfattende undersøkelse fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) og snur opp ned på slike forestillinger. Bøndene har fått mindre betalt for kjøttet, og det er heller ikke slakteriene som har stukket av med fortjenesten, slik det nylig er blitt hevdet. Både produsent- og engrospris har gått ned. Likevel betaler forbrukerne like mye for varene. Dermed er det foredlingsleddet og butikkene som stikker av med fortjenesten. Her råder som kjent fri konkurranse. Så her er det noe som ikke stemmer.
  • Det er dette mysteriet landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen meget fortjenstfullt nå vil finne et svar på. Det blir neppe en enkel oppgave, men for forbrukernes del håper vi statsråden klarer å trenge til bunns i saken. Myten om at de store matvarekjedene er forbrukernes beste venn, kan stå for fall. Her i landet foregår nå omtrent all matvareomsetning gjennom de fire storkjedene. Det gir en enorm markedsmakt. Og det er all grunn til å spørre hvordan konkurransen virker i et slik system. Det eneste vi med sikkerhet vet i dag, er at systemet har beriket eierne. Så får statsråd Hanssen finne ut om det er hele svaret.
  • Alle undersøkelser viser at hovedårsaken til grensehandelen er de norske kjøttprisene. Grensehandelen skjøt fart da svenskene halverte sin matmoms samtidig som vi sløyfet momskompensasjonen på de viktigste matvarene. Regjeringen overveier visstnok å gjeninnføre denne ordningen. Men da blir det enda viktigere å sørge for at pengene kommer forbrukerne til gode, og ikke havner i kjøpmannslommebøker som fra før er mer enn feite nok. Det gjør ikke statsråd Hanssens oppgave mindre viktig.