Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De som gjorde dette, har ingen religion

Oslos mektigste imam rystet over skuddene mot den jødiske synagogen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I dag ble det klart at politiet utvider siktelsen mot de fire mennene som er mistenkt for skytingen mot synagogen i Oslo, til å omfatte organisering av terrorhandling.


I går var lederen for Oslos største moské, imam Nehmat Ali-Shah for første gang i en synagoge. Da besøkte han synagogen i Bergstien 13 i solidaritet med menigheten som sist søndag ble
beskutt av mer enn ti skudd.

En rystet imam så tydelig skuddene i fasaden på den hvitmalte synagogen.

- Jeg er dypt sjokkert over skytingen. Som muslim og religiøs leder plikter jeg å besøke et annet trossamfunn i sorg. Vi ønsker å stå sammen med den jødiske menigheten i dette, vi er alle barn av Abraham, sa Ali-Shah.

På spørsmål om hans reaksjon på at en muslim er blant de fire som nå er siktet for skytingen, svarte imamen:

- De som gjorde dette, er ikke troende. Sliker personer har ingen religion. I vår religion er Guds hus hellige. Ikke en gang i krig får Guds hus skades. Et angrep mot en synagoge, er et angrep mot alle Guds hus.

Etter å ha sett de utvendige skadene på synagogen, ble imamen og KrF-politiker Ali Khan invitert inn av rabbiner Joav Melchior.

- Over inngangen på synagogen står det skrevet en gammel jødisk tekst. Der står det at dette er et hus for bønn for alle, ikke bare jøder. Alle er velkommen her, sa Melchior.

HELLIG HUS: Alle Guds hus er hellige, sa Imam Ali-Shah (t.h.) i
samtale med KrF-politiker Ali Khan (t.v.) og rabbiner Joav Melchior i
den jødiske synagogen. Foto: MORTEN ØVERBYE
HELLIG HUS: Alle Guds hus er hellige, sa Imam Ali-Shah (t.h.) i samtale med KrF-politiker Ali Khan (t.v.) og rabbiner Joav Melchior i den jødiske synagogen. Foto: MORTEN ØVERBYE Vis mer

Ali Khan og imam Ali-Shah fortalte at dette var første gang de var i en synagoge, men håpet at besøket kunne bli det første skritt på veien til tettere kontakt mellom menighetene.

- Det er ting vi er uenige om. Men vi har også mye felles, og uenighetene kan vi snakke om uten vold, sa Melchior.

- Det er viktig at vi kan åpne for mer kontakt mellom oss, sier Khan, som tok initiativ til møtet mellom rabbineren og imamen.

Forstander Anne Sender i Det mosaiske trossamfunn var tydelig rørt etter det sterke møtet.

- Dette var sterkt. Han var modig. Det er leit at det måtte skyting til for å få til dette. Å se en muslimsk leder i synagogen, var sterkt.

image: - De som gjorde dette, har ingen religion
RYSTET: Imamen var sjokkert etter å ha sett skuddene i fasaden på synagogen i Bergstien. Her i samtale med forstander Anne Sender.