Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De som har høyest lønn, får mest, og gapet mellom de lavest lønte og de høyest lønte øker

LO-toppene Gerd Kristiansen og Trine Lise Sundnes i historisk streik i LO.

STREIK Handel og Kontor krever innsyn i lønnsstatistikk og det de kaller reelle forhandlinger om lønn for de LO-ansatte. I dag gikk de ut i en historisk streik mot arbeidsgiver LO. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
STREIK Handel og Kontor krever innsyn i lønnsstatistikk og det de kaller reelle forhandlinger om lønn for de LO-ansatte. I dag gikk de ut i en historisk streik mot arbeidsgiver LO. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Vi ser dessverre konturene av en lønnspolitikk fra ledelsen hvor de som har høyest lønn, får mest, og hvor gapet mellom de lavest lønte og de høyest lønte bare øker. Nå krever vi innsyn i relevant lønnsstatitsikk. Vi vil ha reelle forhandlinger.»

Følgende står å lese på løpeseddelen som LO-ansatte på streikevakt utenfor Folkets Hus deler ut.

Historisk LO-konflikt For første gang streiker LO-ansatte og organiserte i LO-forbundet Handel og Kontor mot arbeidsgiver LO. Dermed står to LO-topper mot hverandre i konflikt, leder i Handel og Kontor og medlem i LO-sekretariatet, Trine Lise Sundnes, mot LO-leder Gerd Kristiansen.

Hun ønsker ikke å kommentere saken.
Formelt er det Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening som er motpart til de streikende. Der er LO-sekretær Trude Tinlum styreleder.

Sundnes var fram til det ekstraordinære landsmøtet i Ap i vår medlem i sentralstyret. Da vek hun plassen for Gerd Kristiansen, som ble valgt til LO-leder på kongressen etter det ordinære Ap-landsmøtet i fjor.

Sundnes vil ikke kommentere den spesielle situasjon, og henviser til forbundets nestleder Bjørn Mietinen.
- Det er han som er forhandlingsleder for avtalen, og det er helt normalt at vi fordeler ansvar, sier Sundnes.

Avlyser I morgen skulle Gerd Kristiansen sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre innledet om det fagligpolitiske samarbeidet på den tradisjonelle Kartellkonferansen på Gol, arrangert at LO-stat. Men som følge av streiken avlyser Gerd Kristiansen turen til Gol, melder VG.

- Hvis streiken fortsetter, avlyser hun turen. Gerd er øverste leder for en stor virksomhet, og tar det ansvaret som enhver arbeidsgiver tar i en situasjon med streik, sier LOs informasjonssjef Jenny Ann Hammerø til Dagbladet.

Hammerø er avdelingsleder, og avdelingslederne er så langt ikke tatt ut i streik. Så langt er 150 av de 1500 ansatte tatt ut i streiken. Fra i morgen utvides streiken der flere i LO-lederens stab blir tatt ut i streik.

Løpesedler I dag sto delte LO-ansatte i streik ut løpesedler utenfor LOs kontorer i Folkets Hus i Oslo
Ifølge de streikendes løpeseddel har lederne fått en lønnsvekst på 7, 1 prosent fra 1. oktober 2012 til 1. oktober 2013.

«Gjennomsnittlig årslønn for våre medlemsgrupper ligger i 2013 på opp mot 70 000 kroner under hva de samme gruppene har i den samme statistikken. Sammenlikner vi lønnsvekst med prisvekst de siste årene, har flere av våre medlemmer fått reallønnsnedgang. Dette er en skjevhet vi vil rette opp i.

Innsyn i lønn er helt vanlig og ikke minst nødvendig, fordi det gir grunnlag for å føre reelle lønnsforhandlinger og drive en rettferdig lønnspolitikk mellom arbeidstivere og arbeidstakere.»

 STREIKERAMMET: LO-leder Gerd Kristiansen avlyser deltakelsen på LO-Stats konferanse på Gol fordi LO-ansatte streiker. Ifølge løpeseddelen mener de LO-ansatte at lederne har fått langt høyere lønnsvekst enn de Handel og Kontor-organiserte LO-ansatte.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STREIKERAMMET: LO-leder Gerd Kristiansen avlyser deltakelsen på LO-Stats konferanse på Gol fordi LO-ansatte streiker. Ifølge løpeseddelen mener de LO-ansatte at lederne har fått langt høyere lønnsvekst enn de Handel og Kontor-organiserte LO-ansatte. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media