- De som har onde hensikter, eller som vil provosere og blir i parken vil møte politiet

Demonstrantene er tilbake på Taksim-plassen i Istanbul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hundrevis av demonstranter er tilbake på Taksim-plassen i morgentimene i dag, ifølge Reuters.

De trosser dermed statsminister Tayyip Erdogans ordre om å avslutte demonstrasjonene.

I går sa en av Erdogans partifeller at demonstrantene burde forlate Gezi-parken, der flere demonstranter har satt opp telt.

Opprørspoliti Opprørspolitiet fulgte med da demonstrantene trakk tilbake på plassen i Istanbul i natt. Noen ropte, andre sang og danset, en tysk pianist satt ved et piano som var plassert midt på plassen.

Ifølge Reuters var det en absurd kontrast til det som skjedde 24 timer tidligere, da tåregass jaget tusenvis av demonstranter ut av plassen og inn i sidegater, og myndighetene som gikk løs på barrikadene med bulldosere.

- Myndighetene kan ikke godta at disse demonstrasjonene fortsetter i all evighet, sa Huseyin Celik, president Erdogans partifelle, på en pressekonferanse i Ankara.

- De som har ondehensikter, eller som vil provosere og blir i parken vil nå møte politiet, sa han.

Tre drept I forrige uke ble tre personer, en av dem en politimann, drept i forbindelse med demonstrasjonene. om lag 5000 personer har blitt skadd, ifølge Turkish Medical Association.

Demonstrantene ønsker at de som står bak politiets brutale metoder skal bli straffet.

- Vi synes at Gezi skal være en park, volden skal stoppes og at de som står bak volden skal bli etterforsket, sier Ipek Akpinar, en av de som har vært i møter med Erdogan i forbindelse med demonstrasjonene.

Erdogan skylder på utenlandske krefter, internasjonale medier og markedskrefter for å underbygge konflikten, og forsøke å ødelegge økonomien til det eneste store muslimske NATO-landet.

Gezi-parken Det var da politiet for to uker siden slo hardt ned på demonstrasjonen som var knyttet til konflikten om Gezi-parkens skjebne, at tyrkere gikk ut i gatene i flere av landets store byer.

Erdogans parti har nå åpnet for at det kan avholdes en folkeavstemning om parken.

Ifølge Al Jazeera var det mest bråk i Ankara i natt. Opprørspolitiet slo hardt ned på de om lag 2000 demonstrantene som var samlet i en gate, og skjøt tåregass mot dem.

Advokater og journalister I går gikk tusenvis av advokater ut i gatene i Istanbul og Ankara for å protestere mot at 70 kollegaer ble fengslet da de protesterte mot politivolden på Taksim-plassen.

To utenlandske korrespondenter fra Canadian Broadcasting Corp (CBC) ble pågrepet av tyrkisk politi i går. Den kanadiske utenriksministeren John Baird sa på Twitter at han hadde bedt den tyrkiske ambassadøren om å uttrykke bekymring om situasjonen.

CBC siterte den tyrkiske ambassadøren i Canada på at journalistene ville bli sluppet fri innen kort tid.

Bøter til TV-kanaler Tyrkias kringkastingsmyndighet har opplyst om at de har bøtelagt fire TV-kanaler på grunn av deres dekning av demonstrasjonene, som myndighetene mener oppfordrer til vold.

Ifølge nyhetsbyråene var det mest uro i Ankara i natt. Her bygger demonstrantene en barrikade. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/NTBScanpix
Ankara. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/NTBScanpix
En demonstrant leter etter tåregasskilden i Ankara i natt. Foto: AFP PHOTO/MARCO LONGARI/NTBSCANPIX
Opprørspolitiet skyter tåregass mot demonstrantene i Ankara.Foto: REUTERS/Dado Ruvic/NTBScanpix
Tyrkisk opprørspoliti trekker seg tilbake etter å ha angrepet demonstrantene med tåregass. Foto: AFP PHOTO/MARCO LONGARI/NTB SCANPIX
Tyrkiske demonstranter er samlet i Gezi-parken og på Taksim-plassen i morgentimene i dag. Foto: FP PHOTO / OZAN KOSE / NTB SCANPIX
Den tyske pianisten Klavier Kunst spilte på taksim-plassen i går kveld. Foto: EPA/SEDAT SUNA / NTB SCANPIX
Opprørspolitiet fulgte med på demonstrantene på Taksim-plassen i Istanbul. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/NTBScanpix
Demonstrantene ropte slagord på Taksim-plassen i Istanbul i natt. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda/NTBScanpix
Mange demonstranter sover i Gezi-parken i Istanbul. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/ NTB Scanpix

President Abdullah Gul sier at det er myndighetenes plikt å møte kritikere.

- Hvis folk har innvendinger, så går man i dialog med dem og hører hva de har å si. Det er uten tvil vår plikt, sier Gul ifølge Reuters.

- De som bruker vold er i en annen kategori. Dette ville ikke bli tillatt i New York eller Berlin.

- Bensin på bålet Erdogans autoritære lederstil har vært populær blant velgerne, men hans motstandere sier nå at hans uttalelser er som å helle bensin på bålet.

Tirsdag sa han at han ikke ville knele for protestene, og la til «Tayyip Erdogan vil ikke forandre seg».

USA, som tidligere har brukt Erdogan som et eksempel på et muslimsk demokrati, har uttrykt bekymring om de siste ukens hendelser i Tyrkia, og har bedt om at tyrkiske myndigheter går i dialog med demonstrantene.

EU er også bekymret for politiets håndtering av demonstrantene på Taksim-plassen, og har bedt Erdogan om at tilfeller av overdreven voldsbruk må etterforskes.

Erdogan mener at folk flest har blitt manipulert av ekstremister og terrorister. Men en ny meningsmåling i Tyrkia viser at et flertall fortsatt støtter statsministeren.