- De som har vært her, har forlatt våre farvann

Den svenske forsvarsledelsen forteller om hvorfor de avslutter ubåtjakten i Stockholms-skjærgården.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innsatssjef Anders Grenstad møter pressen klokken 10 i dag for å fortelle om bakgrunnen for at ubåtsøket i Stockholms skjærgård nå avsluttes, etter en ukes søk.

- Operasjonen som har pågått i sju dager, er nå avsluttet. Forsvarsmaktens vurdering er at det har pågått en trolig undervannsaktivitet, men denne er ikke bekreftet. Type og nasjonalitet er ikke bekreftet, sier Grenstad.

Det er det svenske forsvarets vurdering at svensk teritorium trolig er blitt krenket:

- Vi vurderer det slik at det som har vært her, har forlatt våre kyster. Vi kan utelukke at det dreier seg om en konvensjonell ubåt. Grunnen til at vi kan utelukke en konvensjonell ubåt, er de dybdeangivelser vi har på sjøkartene sier Grenstad.

- Utløst av én observasjon Grenstad oppgir at aksjoen har kostet omkring 20 millioner kroner. Han er fornøyd med innsatsen.

- Dette viser at vi har beredskap for å utføre slike aksjoner, sier Grenstad.

Han bekrefter igjen at det var én observasjon fra én privatperson, som utløste aksjonen.

- Det første som gjorde at vi satte i gang, var fra en privatperson som lot høre fra seg fredag for en uke siden, sier Grenstad.

- Vår vurdering er at den eller de som har krenket vårt teritorium nå har forlatt det. Det er vanskelig, men vi gjør den vurdering at det ikke gir oss mer informasjon å være der ute. Det er en etteretningsoperasjon, ingen ubåtaksjon, sier Grenstad.

20 MILLIONER: Marineinnsatsen i Stockholmsskjærgården har pågått i en uke, og har kostet 20 millioner kroner. Foto: FREDRIK SANDBERG / NTB scanpix
20 MILLIONER: Marineinnsatsen i Stockholmsskjærgården har pågått i en uke, og har kostet 20 millioner kroner. Foto: FREDRIK SANDBERG / NTB scanpix Vis mer

Nå skal all informasjonen som har tilkommet i løpet av den siste uka, analyseres.

- Analysearbeidet innebærer at man strukturerer det som har kommet inn. Salt skal settes i sammenheng for å vurdere hva som har hendt, sier Grenstad.

Kritikk Den store ubåtaksjopnen har vært svært omfattende dekket særlig i svensk, men også i internasjonal presse.

I løpet av de siste dagene har det også kommet kritikk av både taktikk og resultater.

En anonym representant for Forsvarets radioanstalt (FRA), som har ansvar for signalovervåkning i Østersjøen, sier til Expressen at de er kritiske til at forsvaret ikke har flagt fram konkrete bevis for at svensk teritorium er krenket.

Kilden sier også at mange i FRA stiller seg undrende til at myndighetenes avanserte signalspaningsfartøy HMS «Orion», ikke er blitt tilkalt til Stockholmsskjærgården i løpet av operasjonen.