- De som ikke er helt A4 blir stemplet som gale. Det er naivt

Religionshistorikere mener det er viktig å ta Breiviks meninger alvorlig og ikke sykdomsforklare dem.

- ANTAR SKUFFET:  Førsteamanuensis i religionshistorie ved Universitet i Oslo, Berit Thorbjørnsrud, antar at høyreekstreme er skuffet over at Breivik er erklært tilregnelig. Hun mener folk har en tendens til å foretrekke å tenke at Breivik er en ensom ulv fordi det er mer behagelig virkelighet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- ANTAR SKUFFET: Førsteamanuensis i religionshistorie ved Universitet i Oslo, Berit Thorbjørnsrud, antar at høyreekstreme er skuffet over at Breivik er erklært tilregnelig. Hun mener folk har en tendens til å foretrekke å tenke at Breivik er en ensom ulv fordi det er mer behagelig virkelighet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag ble terrortiltalte Anders Behring Breivik erklært tilregnelig i den andre psykiatriske rapporten som er foretatt av ham.

- Sånn jeg har oppfattet det er høyreekstreme enige i mye av det Anders Behring Breivik mener, men de mener han er helt sprø som gjorde det han gjorde. Derfor ville de heller hatt utilregnelig-erklæringen, sier førsteamanuensis i religionshistorie ved Universitet i Oslo, Berit Thorbjørnsrud.

- Jeg antar at de høyreekstreme miljøene er skuffet i dag, sier hun videre.

Thorbjørbjørnsrud mener vi i Norge ikke har tatt de «islamhatske kretsene alvorlig nok».

- Massedrapene i fjor kom som et sjokk. Det er ikke nok mennesker som har vært opptatt av farene ved den type ideologi, som normaliseres i lys av ytringsfriheten.

Islamister skapt av religion Det fordi det er en tendens i samfunnet til å stemple personer som «ensomme gærninger» fordi det er mer behagelig, mener hun.

- Vi har vært spart for den type handlinger i Norge tidligere. Men da selvmordsbomberne i London slo til var det ikke diskusjon om de var tilregnelige. Når det gjelder islamister sier man at det er ideologien som gjør dem sånn, og at det er farlig. Men vi har aldri tenkt slik på høyreekstreme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer