- De som ikke er helt A4 blir stemplet som gale. Det er naivt

Religionshistorikere mener det er viktig å ta Breiviks meninger alvorlig og ikke sykdomsforklare dem.

- ANTAR SKUFFET:  Førsteamanuensis i religionshistorie ved Universitet i Oslo, Berit Thorbjørnsrud, antar at høyreekstreme er skuffet over at Breivik er erklært tilregnelig. Hun mener folk har en tendens til å foretrekke å tenke at Breivik er en ensom ulv fordi det er mer behagelig virkelighet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- ANTAR SKUFFET: Førsteamanuensis i religionshistorie ved Universitet i Oslo, Berit Thorbjørnsrud, antar at høyreekstreme er skuffet over at Breivik er erklært tilregnelig. Hun mener folk har en tendens til å foretrekke å tenke at Breivik er en ensom ulv fordi det er mer behagelig virkelighet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble terrortiltalte Anders Behring Breivik erklært tilregnelig i den andre psykiatriske rapporten som er foretatt av ham.

- Sånn jeg har oppfattet det er høyreekstreme enige i mye av det Anders Behring Breivik mener, men de mener han er helt sprø som gjorde det han gjorde. Derfor ville de heller hatt utilregnelig-erklæringen, sier førsteamanuensis i religionshistorie ved Universitet i Oslo, Berit Thorbjørnsrud.

- Jeg antar at de høyreekstreme miljøene er skuffet i dag, sier hun videre.

Thorbjørbjørnsrud mener vi i Norge ikke har tatt de «islamhatske kretsene alvorlig nok».

- Massedrapene i fjor kom som et sjokk. Det er ikke nok mennesker som har vært opptatt av farene ved den type ideologi, som normaliseres i lys av ytringsfriheten.

Islamister skapt av religion Det fordi det er en tendens i samfunnet til å stemple personer som «ensomme gærninger» fordi det er mer behagelig, mener hun.

- Vi har vært spart for den type handlinger i Norge tidligere. Men da selvmordsbomberne i London slo til var det ikke diskusjon om de var tilregnelige. Når det gjelder islamister sier man at det er ideologien som gjør dem sånn, og at det er farlig. Men vi har aldri tenkt slik på høyreekstreme.

Ytringsfriheten er så viktig at alt blir lov å si, og det blir vanskelig å identifisere alt som er farlig, mener hun.

- Skuff for galskap Terje Emberland er religionshistoriker ved senter for for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, og han kritiserte tidligere den første rapporten fordi han mente de sakkyndige ikke hadde vektlagt den høyreekstreme nettkulturen godt nok.

TENKER BEHAGELIG:  Førsteamanuensis i religionshistorie ved Universitet i Oslo, Berit Thorbjørnsrud, mener det er tendens til å tenke at islamister er skapt av religion, mens høyreekstreme som Breivik er sjuk. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
TENKER BEHAGELIG: Førsteamanuensis i religionshistorie ved Universitet i Oslo, Berit Thorbjørnsrud, mener det er tendens til å tenke at islamister er skapt av religion, mens høyreekstreme som Breivik er sjuk. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

- Nå har de hatt en mye bredere vurdering av alternative psykiske diagnoser og ideologiske aspekter. Det er gledelig, interessant og skremmende i forhold til rettssikkerhetens posisjon i Norge, sier han.

Embeland mener også at nordmenn har vært for naive.

- Det er viktig at ta disse holdningene alvorlig og ikke sykdomsforklare og putte dem i en skuff for galskap. Det er en tendens til at de som ikke er helt A4 blir stemplet som gale. Det er naivt, sier han.

Breiviks virkelighet er virtuell, og ikke spesielt norsk. Han ønsker en plattform for å spre «sitt forskrudde budskap», mener Emberland.

- Det viser at folk som er eksperter på konspirasjon og ideologi har vesentlig kunnskap å bidra med, sier han.

Overrasket over førsterapporten
Han mener at det ikke var vanskelig å se hva som var feil med den første rapporten om man har en «vitenskapelig og kritisk akademisk skolering».

Også førsteamanuensis Thorbjørnsrud ble sjokkert over den første rapporten som sa at Behring Breivik var utilregnelig, og mente det satte en bremser på diskusjonen rundt høyreekstrem ideologi.

KRITISERER FØRSTERAPPORTEN:  Terje Emberland, religionshistoriker ved senter for for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, mener den første rapporten ikke har veklagt den høyreekstreme nettkulturen. Foto:Asbjørn Svarstad / Dagbladet
KRITISERER FØRSTERAPPORTEN: Terje Emberland, religionshistoriker ved senter for for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, mener den første rapporten ikke har veklagt den høyreekstreme nettkulturen. Foto:Asbjørn Svarstad / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ingen psykologisk kompentanse, men det er uforståelig at han skulle få en diagnose som sier at han ikke visste hva han gjorde, da han har planlagt den minste detalj.

Sakskyndige kan skifte mening Direktør for domstoladministrasjonen, Tor Langbach, mener det blir en kamp mellom ekspertene når rettsaken mot massemorderen starter 16. april.

- Det blir spennende å se om de sakskyndige opprettholder sine synspunkter. Av og til skjer det at de endrer synspunkter, for ti år siden var jeg med i en sak i lagmannsretten hvor de sykskyndige endret mening og mente vedkommende var utilregnelig i løpet av rettsprosessen.

En rettsak er en kvalitetssikring av hva de sakskyndige har gjort fra før, det er ikke antall personer med argumentene som teller, mener han.

- Situasjonen kan bli den at de fem dommerne legger vekt på forskjellige ting.

KAN SKIFTE MENING:  Direktør for domstoladministrasjonen, Tor Langbach, viser til at sakskyndige kan skifte konklusjon i løpet av en rettsak. Foto: Ned Alley
KAN SKIFTE MENING: Direktør for domstoladministrasjonen, Tor Langbach, viser til at sakskyndige kan skifte konklusjon i løpet av en rettsak. Foto: Ned Alley Vis mer