Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De som ikke har råd til advokat, blir taperne

I mange pasientskadesaker sier staten blankt nei til erstatning, men gir seg så fort de møter advokatmotstand. Det vekker sterke reaksjoner.

STATEN KASTET KORTENE: Mai Sandvin (61) og Uday Abd (41) fikk store lammelser etter feilbehandling i helsevesenet. Først etter at de selv, ved hjelp av advokat, utredet sakene sine grundigere, snudde pasientskadeordningen og innrømmet erstatningsansvar. Foto: Jacques Hvistendahl/Torbjørn Berg
STATEN KASTET KORTENE: Mai Sandvin (61) og Uday Abd (41) fikk store lammelser etter feilbehandling i helsevesenet. Først etter at de selv, ved hjelp av advokat, utredet sakene sine grundigere, snudde pasientskadeordningen og innrømmet erstatningsansvar. Foto: Jacques Hvistendahl/Torbjørn Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dessverre tror våre folkevalgte at fordi pasientskadeordningen er en offentlig ordning, så sikrer dette både rettssikkerhet og kvalitet. Slik er det dessverre ikke, sier assisterende generalsekretær og seniorrådgiver Per Oretorp i Personskadeforbundet LTN (Landsforeningen for trafikkskadde).

Tirsdag i forrige uke skrev Dagbladet om Mai Sandvin (61) som ble kraftig invalidisert under en nakkeoperasjon som egentlig skulle gjort henne tilnærmet frisk.

Fredag samme uke skrev Dagbladet om Uday Abd (40) og den altfor sene kreftbehandlingen som har gjort hans liv til et smertehelvete i rullestol.

Sakene deres er blant flere saker advokat Helge Husebye Haug har hatt den seinere tida hvor sykehusbehandling har påført pasientene store nevrologiske skader og hvor Pasientskadenemnda har gitt seg og vedgått erstatningsansvar først etter at det er tatt ut stevning og nye opplysninger i saken er hentet inn.

Avviser kritikk - De fleste slår seg til ro med det og gir seg når de har fått avslag både i Norsk pasientskadeerstatning (NPE) og i Pasientskadenemnda (PSN), og er således sjakk matt, sier advokat Helge Husebye Haug.

Pasientskadenemndas egen statistikk viser at de snur og gir seg før hovedforhandling i retten er gjennomført i 25 prosent av sakene det er tatt ut stevning i.

- Dette er på ingen måte et uttrykk for at pasientskadeordningen ikke fungerer slik den skal. Vårt mål er at pasientene skal få den erstatning de har krav på, og da er det også korrekt å gi seg når det foreligger nye sakkyndigeuttalelser som kaster nytt lys over en sak, sier direktør Rose-Marie Christiansen i Pasientskadenemnda.

Vil forandre systemet Advokat Haug skulle helst sett at man i pasientskadesaker, som i trafikkskadesaker, hadde et system tuftet på såkalt objektivt ansvar. Da ville ikke pasienten måtte føre bevis for at det har vært en svikt i helsehjelpen som har ført til skaden.

REAGERER: 
- Ikke alle har økonomi til å gå til advokat. De svakeste blir taperne. Vi vil ikke ha det sånn, sier Kari Kjos (Frp) i helse- og omsorgskomitéen på Stortinget.  Foto:Jacques Hvistendahl
REAGERER: - Ikke alle har økonomi til å gå til advokat. De svakeste blir taperne. Vi vil ikke ha det sånn, sier Kari Kjos (Frp) i helse- og omsorgskomitéen på Stortinget. Foto:Jacques Hvistendahl Vis mer

- Det er uverdig at den skadde skal måtte vende seg mot sine egne leger for å måtte bevise at systemet har gjort en for dårlig jobb. Å påvise at man er påført stor skade ut over det vanlige, bør være nok.

- Systemet og legene går i forsvarsposisjon isteden for å være åpne og omsorgsfulle overfor den skadde. Prat om ting som går galt blir fortrengt, isteden for å danne grunnlag for forbedring og læring, påpeker advokat Helge Husebye Haug.

Assisterende generalsekretær og seniorrådgiver Per Oretorp i Personskadeforbundet LTN (Landsforeningen for trafikkskadde) synes også det er problematisk at folk som blir skadd i helsevesenet står svakere rettslig enn andre skadegrupper:

- Dårligere rettsvern - Personskadeforbundet opplever en betydelig økning i antall henvendelser vedrørende pasientskader. Dessverre har de som skades i helsevesenet et dårligere rettsvern enn de som skades i trafikken, sier Oretorp.

Oretorp mener den eksisterende pasientskadeordningen ikke fungerer slik den bør og skal.

- Personskadeforbundet ser med stor bekymring på at Norsk pasientskadeerstatning og Pasientskadenemnda fatter feilaktige avgjørelser i nær en tredjedel av de saker som avgjøres i domstolen. NPE og PSN bryter etter vår oppfatning forvaltningsrettslige prinsipper når de ikke i tilstrekkelig grad utreder saksforhold før de fatter vedtak, sier Per Oretorp og utdyper:

- Dette medfører at man bidrar til et klasseskille mellom de pasienter som har økonomiske resurser til å selv betale for ytterligere utredninger, og de som ikke har slik økonomi.

Varslet Personskadeforbundet viser til en forskrift om pasientens rett til dekning av advokatkostnader som trådte i kraft fra 1. april 2009, og som forbundet mener har ført til at mange advokater med spesialkompetanse på pasientskader tar på seg langt færre slike saker enn tidligere fordi disse sakene ikke lenger er lønnsomme for dem.

SVARER: - Dette er på ingen måte et uttrykk for at pasientskadeordningen ikke fungerer slik den skal. Vårt mål er at pasientene skal få den erstatning de har krav på, og da er det også korrekt å gi seg når det foreligger nye sakkyndigeuttalelser som kaster nytt lys over en sak, sier direktør Rose-Marie Christiansen i Pasientskadenemnda.

Foto: Anders Grønneberg
SVARER: - Dette er på ingen måte et uttrykk for at pasientskadeordningen ikke fungerer slik den skal. Vårt mål er at pasientene skal få den erstatning de har krav på, og da er det også korrekt å gi seg når det foreligger nye sakkyndigeuttalelser som kaster nytt lys over en sak, sier direktør Rose-Marie Christiansen i Pasientskadenemnda. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Organisasjonen varslet om dette allerede i en høringsuttalelse til Stortingets helse- og sosialkomité høsten 2008.

- Muligheten for at pasienter som er påført skade under helsebehandling skal få god juridisk bistand er vesentlig redusert. Vi mener det må være en selvfølge at pasienten får bistand av advokat med tilsvarende kompetanse som de advokater NPE og Pasientskadenemnda benytter seg av, sier Per Oretorp.

Personskadeforbundet mener at det for å ivareta pasienter rettssikkerhetsvern er nødvendig med en betydelig styrking av både NPE og PSN.

- Det avsettes resurser for å sikre adekvat utredning av hver sak og at utdanningen av både saksbehandlere og jurister innenfor disse institusjonene er objektiv, uavhengig og speiler gjeldende rett, sier Oretorp.

- Uholdbart Kari Kjos (Frp) i helse- og omsorgskomitéen på Stortinget reagerer på at Pasientskadenemnda snur og innrømmer erstatningsansvar rett før hovedforhandling i retten i en fjerdedel av sakene det er tatt ut stevning i.

- Dette er helt uholdbart. At så mye som 25 prosent av alle klagene blir endret så fort det kommer en advokat inn i bildet, er en skam. Dette viser at NPE og pasientskadenemda har behov for en fullstendig gjennomgang av sine systemer og rutiner, sier Kari Kjos.

Hun frykter at mørketallene er store og at mange ikke orker å ta opp sakene sine etter mislykkede inngrep i helsevesenet.

KRITISK: Assisterende generalsekretær og seniorrådgiver Per Oretorp i Pasientskadeforbundet LTN. Foto: Pasientskadeforbundet LTN
KRITISK: Assisterende generalsekretær og seniorrådgiver Per Oretorp i Pasientskadeforbundet LTN. Foto: Pasientskadeforbundet LTN Vis mer

- Ikke alle har økonomi til å gå til advokat. De svakeste blir taperne. Vi vil ikke ha det sånn, sier Kari Kjos.

ADVOKAT: Helge Husebye Haug i Norman & co.
Foto: Steinar Buholm
ADVOKAT: Helge Husebye Haug i Norman & co. Foto: Steinar Buholm Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!