«De som kjenner meg, vet at jeg er en tikkende bombe. Folk vet at det er «bang bang»

Etter å ha sluppet ut etter 30 år bak murene, ble Horten-mannen mandag siktet for en ny voldtekt. Dette har han sagt til Dagbladet.

SONET PÅ ILA: I til sammen over 30 år har Horten-mannen sittet bak murene — blant annet her ved høyrisikofengselet Ila. I tida etter løslatelsen har Dagbladet snakket med mannen flere ganger. 59-åringen ønsket å fortelle hvor vanskelig det var å slippe ut etter så mange år. Nå er han siktet for voldtekt. Foto: Odd R. Andersen
SONET PÅ ILA: I til sammen over 30 år har Horten-mannen sittet bak murene — blant annet her ved høyrisikofengselet Ila. I tida etter løslatelsen har Dagbladet snakket med mannen flere ganger. 59-åringen ønsket å fortelle hvor vanskelig det var å slippe ut etter så mange år. Nå er han siktet for voldtekt. Foto: Odd R. Andersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 59-åringen som i slutten av mai slapp ut av Ila fengsel uten prøveløslatelse etter å ha sonet i 30 år, uttrykte overfor Dagbladet at han så på seg selv som en «tikkende bombe» etter løslatelsen.

Dagbladet har over flere uker hatt kontakt med mannen.

- Håper de holder kjeft - Jeg trives ikke i Horten, for jeg vet ikke hva folk vet. Jeg er ute om kvelden, og folk ser på meg. De snur ryggen til meg. Jeg kan forstå skepsisen deres, jeg har levd i kriminelle miljøer i 40 år, sa mannen til Dagbladet 31. mai.

Da hadde han vært løslatt i bare noen dager, og hadde av Horten kommune blitt tildelt en bolig et sted i Vestfold-kommunen.

Der har han bodd i litt over en måned. Mandag ble han varetektsfengslet i fire uker, siktet for en ny voldtekt. Han nekter straffskyld.

Sette folk på plass Da mannen begikk voldtekt og drap i 1993, var han tidligere dømt til sammen 12 ganger, blant annet for flere voldtekter. Det var under en prøveløslatelse at han møtte en kvinne på en pub i Oslo.

Ifølge dommen voldtok han henne to ganger før han drepte henne.

Siden har han sittet inne på høyrisikofengselet Ila. Tre ganger ble han sendt til lavsikkerhetsfengselet Bastøy — men hver gang ble han sendt tilbake på grunn av regelbrudd.

- Jeg har hatt et par sprekker, det er derfor jeg ikke fikk prøveløslatelse.

SIKTET PÅ NY: Dagbladet 4. juli: Mannen er siktet for ny voldtekt. Faksimile: Dagbladet
SIKTET PÅ NY: Dagbladet 4. juli: Mannen er siktet for ny voldtekt. Faksimile: Dagbladet Vis mer

59-åringens advokat, Ann Turid Bugge, ønsket verken torsdag eller fredag å snakke med Dagbladet.

- Jeg har ikke tenkt å kommentere saken, sier hun.

- Eldre nå Horten-mannen var 39 år da han ble dømt til lovens strengeste straff - samt ti års sikring. Nå er han 59, og bor «plutselig» i hjembyen sin igjen.

Advokat Bugge uttalte 22. mai overfor Dagbladet at framstillingen om en mann som var vurdert for farlig for prøveløslatelse, var feil.

- Det er ikke sikkert han engang har søkt om prøveløslatelse. Det å si at han er «for farlig» blir helt feil, sa hun.

- Man må huske på at han er eldre nå, og retten har funnet ut at det ikke er fare for gjentakelse. Det er mange som er farligere enn ham som er løslatt og aldri har begått et lovbrudd igjen, sier hun.

I 2002 ble straffeloven endret, og det som het «sikring» ble omgjort til «forvaring». Derfor skulle det vurderes om mannen skulle forvares etter endt dom. Retten fant at det ikke var fare for gjentakelse, og han skulle derfor slippe ut i mai 2014.

- En tikkende bombe Under flere samtaler etter løslatelsen understreket 59-åringen overfor Dagbladet at han ønsket å stille opp i et intervju der hovedtemaet skulle være debatten rundt viktigheten av prøveløslatelse. Han mente selv at det var svært viktig.

- Jeg må gå veldig stille i dørene, det har jeg lært meg. Folk må forstå at det ikke bare er en dans på roser å slippe ut etter så lang tid. Nå har jeg sona og gjort opp for meg. Jeg tenker annerledes i dag, sa han.

DØMT I 1994: 1. november 1994 møtte mannen igjen i retten, siktet for voldtekt — også da etter løslatelse. Faksimile Dagbladet
DØMT I 1994: 1. november 1994 møtte mannen igjen i retten, siktet for voldtekt — også da etter løslatelse. Faksimile Dagbladet Vis mer

- De som kjenner meg, vet at jeg er en tikkende bombe. Folk vet at det er «bang bang». Jeg vil ikke være sånn, jeg er ikke sånn. Men nei, jeg vil jo ikke inn igjen: Jeg er overlykkelig for å være ute

Har sonet Etter at mannen slapp ut, har han og Dagbladet hatt jevnlig kontakt på telefon.

- Det er slitsomt å sitte så lenge. Du får et stempel av folk. Jeg har lyst til å leve et normalt liv, sa han.

- Uheldig Kriminalomsorgen har tidligere sagt til Dagbladet at det er problematisk at noen innsatte aldri er ute på prøve før de skal ut for godt.

- Vår oppgave er å gjennomføre straff og samtidig å tilrettelegge for progresjon, i den forstand at innsatte skal overføres til åpne fengsler eller prøveløslates — slik at de er  best mulig forberedt på den dagen de har ferdigsonet straffen sin. Det er uheldig at noen da soner hele tida si i fengsel og dermed ikke får til den samme progresjonen, sa Jon Sverre Bråten i Kriminalomsorgens region øst til Dagbladet før mannen skulle ut i mai.

Assisterende fengselsdirektør ved Bastøy, Tor Arne Bårnes, var enig.

- For de fleste som har sittet mange år i fengsel er overgangen til frihet enorm, og den blir vanskeligere og vanskeligere jo lenger man har sittet inne.  Det er fryktelig vanskelig å skulle slippe ut og prøve å leve som oss andre. Noen har «aldri levd», eller levd i grenseland hele livet, sier Bårnes.

59-åringen samtykket mandag til varetektsfengsling, men nekter straffskyld.

Denne saken er basert på gjentatte lange telefonsamtaler mellom 59-åringen og Dagbladet. Underveis ble 59-åringen rådet av sin advokat til ikke å uttale seg videre til avisa.

ADVOKAT: Ann Turid Bugge er 59-åringens advokat. Foto: Ned Alley
ADVOKAT: Ann Turid Bugge er 59-åringens advokat. Foto: Ned Alley Vis mer
FENGSELSDIREKTØR: Knut Bjarkeid ved Ila fengsel- og forvaringsanstalt. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
FENGSELSDIREKTØR: Knut Bjarkeid ved Ila fengsel- og forvaringsanstalt. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer