REFORMIST:  Kommunalminister Jan Tore Sanner lar seg ikke knekke av en ikke så super supermandag. 
Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix
REFORMIST: Kommunalminister Jan Tore Sanner lar seg ikke knekke av en ikke så super supermandag. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpixVis mer

- De som mener det er svart, har ment det hele tida

37 nye nei på supermandag har ikke knekt Sanner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Fasiten når stemmene fra gårsdagens «supermandag» i kommunereformen er talt opp, er 37 nei og bare 10 ja til sammenslåing.

Søndag ble det nei i fem av fem kommuner.

Det knekker ikke kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Han mener bildet er lysere enn avstemningene viser.

- Mange forsøkte å avlive reformen rundt nyttår, det klarte de ikke. Det er heller ingen grunn til å gjøre det nå. Folkeavstemningene går som ventet. Det er mye nei, men også en god del ja. Fra resultatet i går ser vi flere nye kommuner, sier Sanner til Dagbladet.

Han vil ikke gi et konkret tall på hvor mange kommuner som kan materialisere seg etter gårsdagen. Kommunal Rapport anslår tre til fire nye kommuner. 

- Mange nye kommuner Totalt er 160 av 190 folkeavstemninger avholdt — av disse er det blitt nei i rundt to tredeler av kommunene.
Men i mange kommuner avholdes det ikke folkeavstemninger, bare meningsmålinger og ifølge Sanner er bildet annerledes når også disse tas med.

- Vår oversikt som tar med både innbyggerundersøkelsene og avstemningene viser 145 ja og 170 nei. Det blir mange nye kommuner og det er bra for innbyggerne. De som mener at det er svart, har ment det hele tida. Jeg opplever en annen hverdag når jeg reiser Norge på kryss og tvers og møter lokalpolitikere som ser det som helt nødvendig å slå seg sammen for å klare de store utfordringene de vil møte i framtida, sier Sanner.

Enkelte kommuner har avholdt både folkeavstemning og innbyggerundersøkelser. I de tilfellene disse har gitt forskjellige resultater, er de tatt med i Sanners oversikt.

Fortsatt små kommuner Regjeringens ekspertutvalg anbefalte at alle kommuner burde ha mist 15 000 — 50 000 innbyggere.

Men slik den frivillige reformen utvikler seg, er det klart at det fortsatt vil være mange små kommuner i Norge i tillegg til noen store.

- Da utvalget la fram sin rapport sa jeg at det ikke var aktuelt med noen minstegrense for norske kommuner. Strukturen må ta hensyn til vår mangfoldige geografi, sier Sanner.

Han minner om at det også i dag, før reformen er store forskjeller på norske kommuner.  

- Men det blir en reell utfordring for mange kommuner at det er for små for oppgavene. I Finland har de konkludert med at de har for sårbare fagmiljø og begynt å flytte oppgaver ut av kommunene. Jeg håper ikke vi får en slik utvikling i Norge, sier Sanner.

- Toget går nå Kommunene har frist til 1. juli til å bestemme seg for om de vil slå seg sammen eller ikke. Reformen er basert på frivillighet, med økonomiske goder til kommuner som går sammen. Regjeringen og samarbeidspartiene har også åpnet for at det kan bli aktuelt å bruke tvang i enkelttilfeller, der én kommune hindrer sammenslåing av flere kommuner i et geografisk område.
         
- Vi kommer sikkert til å ha sammenslåinger også etter 2017. Men toget for de svært rundhåndede økonomiske fordelene går nå. 
Når vi gjennomfører reformen er det fordi alternativet er økte forskjeller mellom kommunene, økt sentralisering og mer statlig styring, advarer Sanner.