BOLIG: Sjeføkonom Terje Strøm i NyAnalyse fnyser at utenlandske forståsegpåere som spår boligpriskrakk i Norge. Foto: NyAnalyse
BOLIG: Sjeføkonom Terje Strøm i NyAnalyse fnyser at utenlandske forståsegpåere som spår boligpriskrakk i Norge. Foto: NyAnalyseVis mer

- De som sier boligprisene kollapser, har ikke peiling

- De som mener norske boliger er 40 prosent overpriset, skjønner ikke norske forhold, sier sjeføkonomen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Sjeføkonom Terje Strøm i NyAnalyse fnyser av avstandsvurderinger av det norske boligmarkedet fra blant andre IMF, Morgan Stanley og Paul Krugman, skriver Finansavisen i dag.

- Disse spådommene viser at de ikke skjønner det norske skattesystemet. Her blir det feil å stole på synsing utenfra, fra folk som ikke har satt seg skikkelig inn i norske forhold, sier han.

Derfor bommer de - De vet ikke at arveavgiften er fjernet, og at formuesskatten og skatten generelt er på vei ned, samtidig som rentefradraget beholdes, sier han videre til avisen.

Strøm legger enda mer vekt på at overpris-vurderingene ignorerer effektene av den norske seniorbølgen, kombinert med en høy andel trygdede og på offentlig sysselsetting.

Han peker på hvordan frontfagsmodellen har sikret omtrent alle grupper kraftig kjøpekraftvekst, samt "kulturelle" trekk ved Norge som at det å eie hytte og bolig er tegn på suksess.

- Da må alt gå på trynet Det norske boligmarkedet kan ifølge Strøm selvsagt falle.

- Men det krever at alt går på trynet, særlig for norske råvarer. Men hvis eller når det skjer, så har vi enorme reserver. Vi er ikke Spania, og vi er ikke Irland, sier han til Finansavisen.

Det neste året venter Strøm en boligprisvekst i Norge på 2-4 prosent.

Flere nyheter Ringnes tror eiendomsfesten fortsetter
Dette kan sikre oppgang i boligprisene
- Faren for boligprisfall er så godt som over
Budkrig sendte prisen 2,2 millioner over takst
- Boligprisene er helt klart en risiko for Norges Bank