Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De som slipper unna

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Slobodan Milosevic står for retten for krigsforbrytelser i Haag. Det er en seier for det internasjonale rettssamfunnet. Det som ikke er like bra, er at Radovan Karadzic og Ratko Mladic, de to andre serberlederne som er ettersøkt for krigsforbrytelser, fremdeles går fri. Mladic regnes som hovedansvarlig for massakrene i den bosniske byen Srbrenica i 1995, der mellom 7000 og 8000 bosniske muslimer ble drept.
  • Vi leter ikke etter dem, men vet ganske nøyaktig hvor både Mladic og Karadzic befinner seg, fortalte en NATO-kilde til den danske avisa Politiken forleden. Uttalelsen føyer seg inn i et mønster de siste åra. Trolig har den NATO-ledede SFOR-styrken i Bosnia hatt flere muligheter til å arrestere Mladic og Karadzic. Flere meldinger går ut på at general Mladic har sitt hovedkvarter i en godt bevoktet hus i utkanten av Jugoslavias hovedstad Beograd.
  • Det er et tankekors at så mange av verdens krigsforbrytere går fri, mens soldater fra Taliban og al-Qaida-nettverket havner i bur på den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba, enten de har blod på hendene eller ikke. I jakten på det USA omtaler som verdens farligste terrorister, blir ingen midler spart. Pårørende til de drepte etter Srbrenica-massakren har like stort krav på at de skyldige blir straffet som de som mistet sine kjære i terroraksjonene mot World Trade Center i New York og Pentagon i Washington 11. september i fjor.
  • Slobodan Milosevic har mye å svare for i Beograd, og det er liten grunn til at han skal få noe martyrstempel, slik hans tilhengere ønsker. Men den tidligere presidenten i Jugoslavia og Serbia burde ikke stått på tiltalebenken alene. Rettssaken mot ham kan ta to-tre år. Det er fremdeles tid til å fakke Milosevics medsammensvorne, både av respekt for internasjonal lov og av hensyn til de mange ofrene for de serbiske krigsforbrytelsene på Balkan. Men vi må heller ikke glemme at det også går krigsforbrytere fri på kroatisk og muslimsk side i Bosnia-konflikten.
Hele Norges coronakart