- De som sover ute er ofte de svakeste. Hva skjer med dem nå?

Nytt forbud mot telting og utesoving.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag behandlet bystyret i Oslo forslaget om å forandre politivedtektene som omhandler hvor og når det forbudt å sove ute.

Forslaget ble vedtatt.

I offentlige parker, grøntarealer, friområder, på veier eller plasser i tettbebygd strøk er overnatting, camping, telting eller lignende forbudt, uten særskilt tillatelse fra kommunal myndighet.

De var opprinnelig slik:

I offentlige parker, grøntarealer og friområder i tettbebygd strøk er telting, camping eller lignende og overnatting forbudt, uten etter særskilt tillatelse fra kompetent kommunal myndighet

Forslaget var forfattet av byrådslederen, og basert på et forslag fra politiet, som lød slik:

Dette var politiets forslag: Det er ikke tillatt å overnatte utendørs på offentlig sted i tettbygd strøk uten tillatelse fra grunneier og politiet. Likt med overnatting utendørs regnes overnatting under broer eller andre konstruksjoner, i motorvogn, i telt, under presenning eller i provisoriske byggverk. Tillatelse fra politiet er ikke nødvendig på områder som er regulert til campingplass. Denne bestemmelsen gjelder ikke for områder som omfattes av friluftsloven.

Diskriminering Innvendingene mot forslaget kom fra venstresiden i politikken, fra Sosialistisk Vestreparti, Rødt og Miljøpartiet De Grønne. Alle hadde en bekymring for rusmisbrukere og psykisk syke.

- Dette er jo laget for å ramme romfolk, men det vil også ramme norske rusmisbrukere. Hvis politiet forskjellsbehandler, så er det klar diskriminering, sier Bjørnar Moxnes (Rødt).

- Vi skjønner at det skal være forbud mot camping når det går ut over framkommelighet, forårsaker bråk eller tilgrisning. Her vil de bare forby overnatting. De som sover ute er ofte de svakeste rusavhengige og psykisk syke. Hva skjer med dem nå? spurte Invild Reymert (SV).

- Hvor mange senger? - Det er heldigvis slik at ingen trenger å sove ute, av de som har opphold i Norge. Så er vi tibake til mennesker som kommer fra andre land innenfor EØS og andre steder. Det spørsmålet vi snart må få et svar på — hvor mange mener mennesker mener de vi kan ta i mot? Hvor mange sengeplasser skal vi dele ut? Hvor mange plasser skal vi disponere i samfunnet vårt slik at folk kan dusje og spise gratis i samfunnet vårt? sa Mazyar Keshvari (Frp)

Forslaget var et flertallsforslag fra Finanskommiteen, og ble vedtatt. Blant annet Carl I. Hagen (Frp), Odd Einar Dørum (V) og Trine Nicolaysen Dahl (H) gikk opp på talerstolen for å fortelle at sine partiet støttet forslaget fra byrådslederen.