- De som tjener over 250.000 må tåle økt skatt

- Folk som tjener over 250.000 kroner bør ha økonomi til en skatteskjerpelse, sier Per Gunnar Olsen, medlem av LOs valgte toppledelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han hilser KrFs signaler om tilnærming i skattenivået mellom kapital- og arbeidsinntekter velkommen, men understreker at den sosiale profilen på skatteopplegget for neste år vil være avgjørende for hvordan LO stiller seg.

KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs sier til Dagens Næringsliv tirsdag at høstens sentrums-budsjett skal by på skjerpet skatt for de rikeste. KrF legger også opp til at den grunnleggende lønnsskatten til stat, fylke og kommune skal reguleres opp i takt med kapitalskatten. Dermed kan både kapitalskatten og bunnsatsen for skatt på alminnelig inntekt bli økt fra 28 til 30 prosent i forslaget til statsbudsjett for neste år, skriver avisen.

Rettferdighet

- Likestilling av kapital- og arbeidsskatt er som musikk i våre ører. Det har med rettferdighet å gjøre. Når det er behov for å stramme inn økonomien kan ikke kapitaleierne slippe unna, sier Olsen til NTB.

LO mener det er rom for en viss økning i kapitalskatten, og rom for en skatteskjerpelse for dem som tjener over det LO kaller normal arbeidsinntekt, 250.000 kroner.

- Vi er mer opptatt av den sosiale profilen på skatteopplegget, enn akkurat av hvilken prosentsats som legges til grunn, understreker Olsen. LO vil nemlig ikke ha noen skatteskjerpelse for inntekter under 250.000 kroner.

- Det som er viktig nå er å kjøle ned økonomien slik at vi ikke får ytterligere rente- og prisøkning. Da har vi skutt oss selv i foten. Ytterligere skattelette er ikke medisinen for norsk økonomi nå, framholder Olsen. Han minner om at den enkleste måten å kjøle ned på neste år er å kutte ut kontantstøtte til toåringer.

Toppskatt

- Vi er prinsippielt for å likestille kapital- og arbeidsinntekt, sier forhandlingssjef Hans Petter Sveia i Akademikernes Fellesorganisasjon (AF).

AF er imidlertid ikke umiddelbart positiv til økt kapitalskatt, av hensyn til norske bedrifters konkurranseevne.

Sveia avviser ikke kategorisk en økning av kapitalskatten, men understreker at lettelser i personbeskatningen også er en måte å likestille kapital- og arbeidsinntekt på.

Han synes det er vanskelig å kommentere Steensnæs opplegg for skatteøkning både på kapital- og arbeidsinntekt før det foreligger mer konkret. Stensnees vil endre klasse- eller bunnfradragene slik at «lave inntekter» ikke får økt skatt. Men AF mener livslønnen må tas i betraktning. «Normal arbeidsinntekt» for akademikere som har kommet sent ut i arbeidslivet på grunn av lang utdanning, og som har studiegjeld, er langt over LOs 250.000, mener AF.

- 350.000 kroner er fortsatt et middels inntektsnivå for dem, sier Sveia. Han minner om at toppskatten har betydd en betydelig skatteskjerpelse også for dem LO mener har «normal arbeidsinntekt».

- Skal skatten skjerpes på arbeidsinntekt, må også grensen for når toppskatten trer i kraft heves, understreker AFs forhandlingsleder.

(NTB)