De som trener har bedre fordøyelse og mindre magetrøbbel

Avslørt etter forskning på rugbykjemper.

ATLETER: De er tunge, men sterke og med god bakteriebalanse i tarmsystemet, de irske rugbyspillerne. Foto: AFP / Walter Monteros / NTB scanpix
ATLETER: De er tunge, men sterke og med god bakteriebalanse i tarmsystemet, de irske rugbyspillerne. Foto: AFP / Walter Monteros / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De fleste har fått med seg at trening er sunt og bra (i hvert fall i riktige doser).

Men det er enkelte positive effekter mange kanskje ikke hadde sett for seg. Som at de som trener ser ut til å ha bedre fordøyelse og bedre bakteriesammensetning i magen og tarmsystmet enn de som ikke gjør det.

Det viser en ny studie utført av forskere ved universitetet i Cork i Irland, skriver New York Times.

De studerte en gruppe menn som lever og trener på en litt annen måte enn folk flest: Det irske landslaget i rugby.

Målt og testet Spillerne ble målt, testet og fulgt opp, og sammenliknet med to andre grupper: Menn med normal vekt og som trener moderat, og overvektige menn som knapt trener.

Forskerne ønsket å undersøke om rugbyspillerne hadde en annen bakterieflora i magen og tarmsystemet enn personene i de andre gruppene. Det har de siste årene kommet en del undersøkelser som viser at ulike typer bakterier i tarmsystemet kan gi bedre fordøyelse og helse enn andre. Personer med riktig bakteriesammensetning har for eksempel vist seg å kunne være mindre disponert for å utvikle overvekt og problemer med immunforsvaret.

40 rugbyspillere deltok i studien. De ble observert i opptreningsperioden før rugby-VM. De som har sett en rugbylandskamp eller to, vet at enkelte spillerne er store som fjell, og mange av dem veide like mye som de overvektige mennene i studien.

Antydning Undersøkelsene viste at rugbyspillerne faktisk så ut til å ha bedre bakteriesammensetning enn mennene i de to andre gruppene. De hadde også betraktelig færre markører for betennelse i blodet enn de overvektige mennene.

- Funnene antyder muligheten for at trening kan ha en positiv effekt på bakteriefloraen, sier Dr. Fergus Shanahan, en av forskerne bak studien, ifølge New York Times.

De vil nå gå videre, og gjøre ytterligere forsøk. De ønsker blant annet å undersøke hvilken effekt kosthold har. Rugbyspillerne rapporterte at de spiste mer enn mennene i de to andre gruppene, og de hadde en diett med mer proteiner enn gjennomsnittet. Det vil naturligvis også kunne ha betydning for forholdene i magen og tarmsystemet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer