FEIRER: Arbeidsminister Robert Eriksson deler ut kake etter at regjeringen og partene i arbeidslivet har blitt enige om en ny avtale om et inkluderende arbeidsliv i dag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FEIRER: Arbeidsminister Robert Eriksson deler ut kake etter at regjeringen og partene i arbeidslivet har blitt enige om en ny avtale om et inkluderende arbeidsliv i dag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

- De som trodde Frp ikke kunne styre arbeidslivspolitikken, har tatt feil

Robert Eriksson og partene i arbeidslivet enige om ny IA-avtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi endrer fokus fra skjemaer og stivbeinte regler og over på enkeltmennesker, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson om den nye IA-avtalen som ble underskrevet i dag.

Intensjonsavtale for et mer inkluderende arbeidsliv eller IA-avtalen gjelder fram til utgangen av 2018.
Etter at avtalen var underskrevet tidligere i dag, bød arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) på kake i arbeidsdepartementet.

Den beste IA-avtalen Eriksson legger ikke skjul på at han er fornøyd med å ha landet avtalen godt innen tidsfristen 10.mars.
- Dette viser bare at de som trodde at Frp ikke klarte å styre norsk arbeidslivspolitikk, har tatt grundig feil. Vi har klart å bygge et godt trepartssamarbeid.  Vi har styrt etter regjeringsplattformen, har bygd gode allianser og et godt trepartssamarbeid. Vi har laget den beste IA-avtalen noen gang, sier Eriksson til Dagbladet.

Avtalen innebærer betydelige forenklinger i reglene for oppfølging av sykmeldte.

Fjerner sanksjonsregime - Ved å fjerne sanksjonsregimet kan arbeidsgiverne bruke mer av sin tid på å følge opp den enkelte arbeidstaker på arbeidsplassen. Arbeidstakeren kan konsentrere seg om å bli frisk og komme tilbake til jobb. NAV-ansatte kan følge opp den enkelte for å få vedkommende tilbake til arbeidslivet framfor å bruke tiden på skjemaer og dokumenter, sier arbeidsminister Robert Eriksson.

- Legene slipper å tenke på unødvendige sanksjoner knyttet til et omstridt sykmeldingskurs. I sum betyr dette at alle parter kan fokusere mer på den enkelte sykmeldte og på å få vedkommende tilbake i jobb, sier han.

Inkludere unge Eriksson er også glad for at partene er enige om en mer kraftfull innsats for å inkludere personer med nedsatt funksjonsevne i arbeidslivet.

- Innsatsen skal rettes mot unge. Dette er en gruppe det er særlig viktig å inkludere i arbeidslivet for å motvirke at de havner på trygd, sier arbeids- og sosialministeren.

Forslagene til regelendringer går ut på høring 4. mars. Regjeringen tar sikte på at endringene kan tre i kraft 1. juli i år.