- HABIL: Riksadvokat Tor-Aksel Busch var aktor under Treholt-saken. Han mener han selv er habil i saken i dag. Foto: Sveinung U. Ystad
- HABIL: Riksadvokat Tor-Aksel Busch var aktor under Treholt-saken. Han mener han selv er habil i saken i dag. Foto: Sveinung U. YstadVis mer

- De som vet noe om pengebeviset må ta kontakt

Riksadvokat Tor-Aksel Busch, som var aktor i Treholt-saken, mener han ikke er inhabil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
ASKIM (Dagbladet): - Er det feil eller mangler med penge- og koffertbeviset, så er vi også lurt opp i stry, sa riksadvokat Tor-Aksel Busch til Dagbladet seint i går kveld.

Nå oppfordrer riksadvokaten alle tidligere og nåværende ansatte i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), tidligere Politiets overvåkingstjeneste (POT) om å ta kontakt med førsteadvokat Lasse Qvigstad for å avgi forklaring.

- Påstandene som er framsatt rundt pengebeviset tar påtalemyndigheten med det største alvor. Vi vil så langt som mulig prøve å komme til bunns i saken og jeg har full tillit til Qvigstad. Deretter sender han saken til mitt kontor, sier Busch.

Trygt å varsle - Er det risikofritt for en tidligere ansatt i POT, som har undertegnet en taushetserklæring, å fortelle om sine opplevelser i Treholt-saken i dag?

- Jeg er krystallklar på at pengebeviset er temaet for denne etterforskningen, ikke taushetsplikt. De som har noe å si bør ta kontakt. Pensjonisten som tok kontakt med Aftenposten skal avhøres av Qvigstad, og han snakker trygt, understreker riksadvokaten.

- Habil Mange setter spørsmålstegn ved Busch sin habilitet, etter at han selv var aktor i saken mot Treholt, som endte med at sistnevnte ble dømt til livstid for spionasje i 1986.

- Jeg oppfatter meg selv som habil, det er ikke slik i Norge at man er inhabil fordi man har håndtert en sak tidligere. Advokat Stabell har heller ikke fremmet inhabilitet til mitt kontor, sier Busch.

- Er dette en sak det har gått prestisje i for påtalemakten og politiet?

- Vi lever etter strenge objektivitetsnormer og skal ikke legge personlig prestisje i saker, uansett om de er små eller store. Er det gjort feil, så må de rettes opp.

Riksadvokaten vil ikke si noe om når han vil komme med en konklusjon og eventuelt anbefale saken gjenopptatt, men tror det «vil ta noe tid».

- Det kan dukke opp mange som forteller noe, det er dumt å binde seg til et tidspunkt nå.

Åpner for gransking Justisminister Knut Storberget åpnet i dag tidlig for en egen gransking av Treholt-saken.

- Alle påstander som nå kommer vedrørende Treholt-saken viser at dette er en svært alvorlig sak. Jeg forutsetter at påtalemyndigheten gjør alt den kan for å komme til bunns i dette. Både med hensyn til gjenopptakelse, dersom det skal være aktuelt, men også for å kartlegge historisk sett hva som er feil, sier Storberget til NRK.

Andre Treholt-saker:
Storberget åpner for Treholt-gransking
Bedt om å manipulere Treholt-foto
Treholt: - Jeg har kjent det veldig på kroppen
Eks-politi i avhør om fabrikkerte Treholt-bevis
Willoch: - Dette frifinner ikke Treholt