De sover og spiser blant de døde

Men nå kastes de hjemløse ut av gravkamrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tusenvis av hjemløse filippinere fjernes nå fra sine tilholdsted på gravlundene i Manila, melder den lokale TV-stasjonen GMA News.


Politiet regner med at over 11 000 hjemløse har søkt ly og bygd hytter rundt tomme gravkamre i mangel på andre steder å være, men nå er det slutt.

Myndighetene har satt i gang en opprenskingaksjon for å få fjernet det de kaller «ulovlige okkupanter» av gravplassene.

Rydder før allehelgensdag

Aksjonen er satt i gang for å rydde gravlundene før tusenvis av etterlatte strømmer til området for å hedre sine døde i forbindelse med markeringen av allehelgensdag 2. november.

Samtidig hevder politiet at formålet også er å renske opp i kriminelle miljøer.

- Vi har fått informasjon om at mange kriminelle hjemmer seg blant de ulovlige nybygningene i gravlundene, sier politioberst Romulo Sapitula ifølge GMA.

Politiet pågrep bare i dag 25 personer i forbindelse med aksjonene, blant annet for våpenbesittelse.

LEVER BLANT GRAVER: Mange husløse filippinere har funnet hjem i tomme gravkamre på gravlundene i Manila. Foto: REUTERS/SCANPIX
LEVER BLANT GRAVER: Mange husløse filippinere har funnet hjem i tomme gravkamre på gravlundene i Manila. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Samtidig fjernes alle familier som har satt opp vilkårlige hjem inne på gravplassene.

- Vi fant blant annet en mor med en månedgammel baby som bodde utsatt til inne på gravlunden, og de to har nå blitt tatt hand om, sier Sapitula.

Intensiverer aksjonene

Av 11000 som skal ha søkt tilflukt på gravlundene skal det nå være rundt 2000 igjen på området. Disse vil i tiden framover bli avkrevd tillatelser for å få kunne oppholde seg på gravlunden.

Hovedmålet er nå å få rensket gravlundene helt for hjemløse som ikke har god grunn til å være der.

- Vi vil gjøre dette regelmessig, og sikkerhetsstyrkene vil intensivere tiltak for å sikre at publikum blir beskyttet, sier sikkerhetsansvarlig Peter Tamondon.

Samtidig ryddes gravlundene for byggverk og søppel, og det innføres strenge alkoholrestriksjoner i området.

Filippinene regnes som et svært fattig land, og nesten 15 prosent av befolkningen lever i ekstrem fattigdom, ifølge FN. Nærmere halvparten av befolkningen lever i slum i byer.

De sover og spiser blant de døde
KASTES UT: En ung jente tilbereder et måltid blant gravkamrene. Nå skal de hjemløse fjernes fra områdene for å gjøre klart til allehelgensdag og alle sjelers dag.
OVER 10000: Politiet regner med at over 8000 av de rundt 11 000 som holder til på gravlundene allerede er fjernet.