«De spanske trålerne er tatt med buksa nede i  tjuvfiske»

Utenriksminister Jonas Gahr Støre firer ikke en fot på retten til å håndheve reglene i fiskerivernsonen rundt Svalbard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Spanias ambassadør til Norge ble i går innkalt på teppet i Utenriksdepartementet i Oslo. Norges ambassadør til Spania, derimot, ble ikke innkalt på teppet i Utenriksdepartementet i Madrid, men invitert til samtale. Alt ifølge Norges utenriksminister, som er i EU-hovedstaden Brussel.

Tilløpet til fiskerikrig mellom Spania og Norge i det iskalde Barentshavet er ikke bare brakt på land, men også flyttet til hovedstaden i EU.-  Det de spanske fartøyene nå har gjort, bryter de norske bestemmelsene i fiskerivernsonen, men det bryter også EUs bestemmelser. EU har fått sine kvoter, sier Støre.

Spania får EU-støtte

Spania får imidlertid prinsipiell støtte fra EU: Flaggstaten, altså det landet som båten hører hjemme i, skal varsles ved brudd på fiskeribestemmelsene, og flaggstaten skal straffeforfølge ulovligheter. Da skulle norske myndigheter ha varslet Spania, og spanske myndigheter skulle tatt seg av de to trålerne som fisket ulovlig ved Svalbard.

Denne støtten fikk Spania fra EU-kommisjonens talskvinne for fiske og maritime saker, Mireille Thom, i går. Men hun understreket at hun ikke kjente til omstendighetene rundt de to spanske trålerne som Norge har oppbrakt, mistenkt for tjuvfiske av fredet blåkveite.

Støre er ikke diplomatisk i sin beskrivelse av fisket rundt Svalbard, men han er diplomatisk i forhold til Spania og EU.

-  De spanske trålerne er tatt med buksa nede i tjuvfiske og grov miljøkriminalitet. Dette må ikke blandes sammen med at EU støtter Spanias syn når det gjelder norske bestemmelser, sier han.

Utenriksministeren ser heller ikke for seg en diplomatisk krise.

 SKULLE VARSLET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.v.) var i møte med EUs utenrikspolitiske koordinator, Javier Solana i Brussel i går. Spania får prinsipiell støtte fra EU: Flaggstaten, det landet som båten hører hjemme i, skal varsles ved brudd på fiskeribestemmelsene og flaggstaten skal straffeforfølge ulovligheter. Spanske myndigheter skulle ha tatt seg av de to spanske trålerne som fisket ulovlig ved Svalbard. Foto: Reuters/Scanpix
SKULLE VARSLET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.v.) var i møte med EUs utenrikspolitiske koordinator, Javier Solana i Brussel i går. Spania får prinsipiell støtte fra EU: Flaggstaten, det landet som båten hører hjemme i, skal varsles ved brudd på fiskeribestemmelsene og flaggstaten skal straffeforfølge ulovligheter. Spanske myndigheter skulle ha tatt seg av de to spanske trålerne som fisket ulovlig ved Svalbard. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

-  Spanias utenriksminister ringte meg og åpnet med å si at dette er meget beklagelig, sier Støre.

-  Rett til å arrestere

Og han holder fast ved at det er Norge som må vokte verdiene i fiskerivernsonen rundt Svalbard, noe altså de fleste andre land er uenige i:-  Vi mener vi har rett til å foreta arrestasjon i Svalbard-sonen. På denne måten har vi håndhevet regelverket siden 70-tallet.

Utenriksministeren legger også fram en mer pragmatisk og mindre folkerettslig begrunnelse:

-  Hvis vi skal ringe til Spania og vente på at fiskefartøyet kommer hjem til Spania før noe skjer, ja da forsvinner fisken og loggbøkene underveis og, ja, da faller alt i fisk.

Opprinnelig ville Norge opprette økonomisk sone rundt Svalbard, men falt ned på å utrope fiskerivernsone.I andre sammenhenger har Norge hevdet flaggstatens jurisdiksjon når det gjelder lovbrudd i internasjonale farvann. Men dette gjelder ikke innenfor fiskerivernsoner, etter Norges syn.

-  Dersom de mener dette er internasjonalt farvann, kan vi være enige i at det er flaggstatens ansvar, men ikke når det gjelder fisk og ikke i fiskerivernsonen, sier Støre.

Støre avviser ikke forhandlinger med Spania og EU, men han avviser å håndheve bestemmelsene rundt Svalbard mindre bryskt:

-  Det ville være tidenes paradoks om det vi har sett der oppe skulle få oss til å endre praksis.