Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De spinnville danske politi­overtrampene:
Snek på toget, hadde sex med prostituert, og lot parkinsonrammet mann ligge i skogen i 42 timer

Drøye danske disiplinærsaker. 

LANG LISTE: Noen av politiovertrampene i Danmark er meget alvorlige for enkeltpersoner som ikke har fått hjelpen de har rett på. Andre er også komisk lesing. Illustrasjonsbilde. Foto: Ritzau / NTB Scanpix. 
LANG LISTE: Noen av politiovertrampene i Danmark er meget alvorlige for enkeltpersoner som ikke har fått hjelpen de har rett på. Andre er også komisk lesing. Illustrasjonsbilde. Foto: Ritzau / NTB Scanpix.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i høst slapp dansk politi sin oversikt over disiplinærsakene fra i fjor.

Den inneholder flere grove eksempler på overtramp fra politiet - og i flere av tilfellene har sakene vært så alvorlige at politimennene har mistet sine jobber og vært nødt til å sone dommer.

Danske BT har skrevet flere saker om politi-rapporten i helga.

Et av de mest alvorlige tilfellene gjelder en politimann som skal ha misbrukt sin stilling til å få samleie og andre seksuelle ytelser fra en prostituert han møtte i forbindelse med jobben.

Mannen ble avskjediget da det ble oppdaget, og det ble også tatt ut tiltale mot ham.

Et annet eksempel gjelder en politimann som i forbindelse med et besøk på en bar klargjorde to striper med kokain. Da en dørvakt forsøkte å anholde ham, skal han ha sagt flere ganger:

«Du skal passe på så du ikke overskrider dine grenser, husk dine grenser».

Han skal også ha sagt til barens innehaver at de ville se mye av ham framover.

Misbruk av stilling

Et gjennomgående tema er politifolk som misbruker sin stilling - enten ved at de bruker politiets datasystemer til private formål eller at de utnytter jobben til å snike til seg personlige fordeler.

  • En polititjenestemann skulle på fritiden parkere i et parkeringshus og begynte å krangle om en parkeringsplass med en annen bilist. Situasjonen ble løst ved at politimannen viste fram politilegitimasjonen sin, sånn at den andre bilisten ga opp plassen til hans fordel.
  • En annen politimann brukte samme strategi til å snike på toget - og skaffet seg gratis togturer ved å vise togfører politilegitimasjon. Statsadvokaten reiste tiltale, og polititjenestemannen vedtok en bot på 3.000 kr. I tillegg fikk han bot på 1000 fra Rikspolitiet.
  • Da en politileder ble utestengt fra et utested, repliserte han med å levere brev til tre forskjellige personer hvor det sto at de var blitt frakjent førerretten. Brevet var ifølge rapporten fra dansk politi ment som en spøk for å demonstrere hvor rettsløs politimannen hadde følt seg da han ble utestengt fra utestedet. Mannen fikk en bot på 1000 kroner av det danske Rikspolitiket, som la vekt på at han var leder, at hans atferd var egnet til å skade omdømmet til politiet og vitnet om «meget alvorlig mangel på dømmekraft».

En annen type saker som går igjen, er saker hvor politiet har begått tjenesteforsømmelse ved å ikke gjøre jobben sin skikkelig.

Et av de kanskje styggeste eksemplene er beskjeden en Parkinson-rammet mann fikk da han ringte politiet og ba om hjelp fordi han hadde veltet sykkelen sin i skogen.

Lå over 42 timer i skog


Mannen kom seg ikke opp igjen, og trengte hjelp.

Det fikk han ikke av politimannen som tok imot beskjeden:

- Det er ikke en taxitjeneste vi driver her, skal den politiansatte blant annet ha sagt, før han forklarte at politiet ikke kunne hjelpe mannen, og avsluttet med å si at til «så kan vi håpe du kanskje blir funnet innen vinteren»

Mannen ble funnet etter over 42 timer i en grøft.

Det danske politiets historier kan kanskje virke ville - men norsk politi har et par leie saker i året som gikk de også.

Den mest alvorlige saken i årsrapporten til Politiets Spesialenhet i Norge er Monika-saken, som har fått bred omtale i både året som gikk og inneværende år.

Det er også flere saker om uforsiktig behandling av skytevåpen.

Skjøt campingvogn


For eksempel tok en polititjenestemann ladegrep i lensmannskontorets garasje, rettet våpenet mot innsiden av garasjeporten, og fyrte av - uten å ha forsikret seg om at det ikke var magasin med ammunisjon i våpenet. Skuddet gikk gjennom garasjeporten, over et parkeringsområde og en vei, før det traff en campingvogn som sto foran et bolighus cirka 40 meter fra lensmannskontoret. Det sikret ham en bot på 10 000 kroner.

Samme tabbe gjorde en poltitjenestemann som skjøt med tjenestevåpenet sitt mot et speil i en garderobe på politistasjonen.

«Nøden»

Kula gikk gjennom flere vegger i politistasjonen før den stoppet i et kobberrør. Også denne politimannen fikk 10.000 kroner i bot.

En annen politimann fikk også bot etter seksuelt krenkende atferd mot en kvinnelig kollega, som ble bedt om å komme inn på hans kontor.

Da hun kom inn på kontoret låste han kontordøren, førte henne mot veggen og la sin høyre hånd mot hoften hennes mens han uttalte «nå er jeg så nøden».

Hele årsrapporten til Spesialenheten for politisaker i Norge i 2015 kan leses her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!