De sprengte strøm­forsyninga til hele Krim. Nå har tigerungene frosset i hjel

Dyrehagen får refs.

FRYST I HJEL: Minst to av tigerungene i dyrehagen i Yalta på Krim-halvøya har mistet livet etter at strømforsyningen til det annekterte landeområdet ble kuttet for to uker siden. Foto: NTB Scanpix
FRYST I HJEL: Minst to av tigerungene i dyrehagen i Yalta på Krim-halvøya har mistet livet etter at strømforsyningen til det annekterte landeområdet ble kuttet for to uker siden. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste to ukene har Krim-halvøya i Ukraina vært preget av omfattende strømmangel etter at strømforsyningslinjene mest sannsynlig ble sabotert.

I løpet av helga for to uker siden ble det hørt flere eksplosjoner, og natt til søndag 22. november ble alt svart.

Dette har naturligvis ført til store problemer og utfordringer for de omlag 2 millionene mennesker som bor i området som i 2014 ble annektert av Russland.

Men også dyreriket har fått kjenne på strømmangelen.

- Spesielt utsatt for kulde I en dyrehage på Krim er det nå bekreftet at minst en ung bengalsk hvit tiger har mistet livet som følge av strømkuttet. Det bekreftet sjefen for dyrehagen i Yalta, Oleg Zubkov, på fredag.

Han forteller at de ansatte i dyrehagen har jobbet for å holde temperaturen oppe. Bilder viser hvordan de har jobbet med pledd og stearinlys, men livene har altså ikke vært til å redde.

- Vi har ikke klart å opprettholde temperaturen. Dette var hvite bengalske tigerunger, og de er spesielt utsatt for kulde, sier han ifølge nyretsbyrået Associated Press - her gjengitt av The Guardian.

Russiske medier melder også at ytterligere en tiger skal ha mistet livet i helga, men Zubkov vil derimot ikke legge skylda for dette på kulda riktig ennå.

- Det er vanskelig å si sikkert at det var fordi den var nedkjølt. Hvite tigerunger er generelt svake når de er så unge, sier han ifølge nyhetsbyrået Tass, og understreker at det vil bli gjennomført en obduksjon for å fastslå dødsårsaken.

Fortsatt 200 000 uten strøm Tigerungene som nå har mistet livet hadde ikke selv rukket å bli noen store attraksjoner i dyrehagen, men moren deres var både en nasjonal og internasjonal kjendis.

De var nemlig avkommet etter Tigrjulia, som ble et symbol under presidentvalgkampen til Julya Tymosjenko i 2010. Hun donerte tigeren til dyrehagen i Yalta etter valgkampen.

Natalia Poklonskaja, som representerer påtalemyndighetene på Krim, har gått ut og refset Zubkov for å ikke få til anskaffelse av en dieselgenerator for å redde livet til dyrene.

Først onsdag i forrige uke fikk området strøm fra Russland, men fortsatt er omlag ti prosent av de som bor på Krim uten strøm.