SPURTE ETTER BRITER OG AMERIKANERE:  Øyenvitner forteller at terroristene spurte etter briter og amerikanere. Mist sju må er angrepet i den indiske byen Mumbai. Foto:   AFP PHOTO / SKY NEWS
SPURTE ETTER BRITER OG AMERIKANERE: Øyenvitner forteller at terroristene spurte etter briter og amerikanere. Mist sju må er angrepet i den indiske byen Mumbai. Foto: AFP PHOTO / SKY NEWSVis mer

- De spurte etter briter og amerikanere

40 vestlige tatt som gisler under terroraksjonen i Mumbai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Minst sju mål er angrepet i en serie samordnede aksjoner i Indias finanshovedstad Mumbai. Kaos råder i byen, 60-80 mennesker skal være drept og rundt 200 skadd.

Samtidig melder den indiske fjernsynskanalen NDTV at det er tatt 40 vestlige gisler på luksushotellet Trident Hotell.  På Taj Mahal holders i alt 15 personer som gisler på hotellets tak. Sju av disse er gjester fra utlandet, opplyser en gjest som klarte å rømme,  til The Times of Indias nettsider.

Et britisk øyevitne forteller at gisseltakerne var ute etter folk med britiske eller amerikanske pass.

— De forsøkte å få fatt i alle personer med britiske eller amerikanske pass. De var ute etter utlendinger, sier mannen til TV-kanalen.

100 nordmenn
Denne informasjonen stemmer med det Den norske ambassaden i India har mottatt.

- Indiske medier melder at briter og amerikanere bedt om å tre fram, sier Lasse Bjørn Johannessen, fungerende charge d' affairs ved Den norske ambassaden i New Deli.

Rundt 100 nordmenn oppholder seg til en hver tid i India. Ifølge Johannessen er det tallet for øyeblikket noe høyere fordi Telenor holder på å etablere seg i landet.

- Ambassaden har opprettet kontakt med de lokale myndighetene, men vi har ingen opplysninger om at det er noen nordmenn som er rammet, opplyser Johannessen.

Ingen av Telenors ansatte er heller rammet av terroren.
-  Vi er iferd med å etablere oss i India, men vi har ingen ansatte der. Ingen av våre er rammet, sier informasjonssjef Ingrid Schislo i Telenor til Dagbladet.no.

Koordinert angrep
Rapportene om gisseltakingen skjer etter at mellom sju og ti steder i Mumbai i India er blitt utsatt for et koordinert terrorangrep som startet i 18.00-tida i kveld.

Det er bekreftet at angrep har funnet sted ved Leopold Cafe, Ville Parte, Oberoi Hotell, Taj Mahal Hotell, Chhatrapati Shivaji Terminus togstasjon og to andre hoteller i Indias finanshovedstad.

Alle stedene som er blitt rammet er typiske turistattraksjoner eller steder som er populære blant vestlige turister og forretningsfolk.
Indisk NDTV melder også om et åttende angrep ved JW Mariott Hotell.
Mennene angrep med rifler og granater og det meldes om flere titalls drepte. Tallene over drepte varierer voldsomt. Ifølge P.D Ghadge, politimann ved operasjonssentralen i Mumbai, er så mange som 80 drept og 250 døde.

Indiske medier melder opererer også med om lag 80 døde, men tallet på skadde oppgis å være helt oppe i 900.
Det kommer også meldinger om at det fortsatt blir avfyrt skudd i Mumbais gater, som nå er fylt med politi og sikkerhetsstyrker.

To av terroristene skal være drept, mens tre skal ha kommet seg unna i en svart jeep, ifølge Times of India.

På Hotell Oberoi skal hæren være i ferd med å ta seg inn på jakt etter terrorister som angivelig skjuler seg på luksushotellet, som ble angrepet

- Terrorangrep
Lokalt politi mener det ikke er noen som helst tvil om at det dreier seg om et terrorangrep.

- Terroristene brukte automatvåpen og på noen steder granater, sier politisjef A.N Roy til AP.

KAOS:  Kaos råder i byen, sier øyenviter. Faksimile: Sky News/Scanpix
KAOS: Kaos råder i byen, sier øyenviter. Faksimile: Sky News/Scanpix Vis mer

Det har vært en rekke bombeangrep i indiske byer de siste månedene. Myndighetene mener militante muslimer står bak angrepene, mens politiet har anklaget hinduiske grupperinger i andre tilfeller. Den norske Charge d?affairs ved ambassaden i New Deli mener imidlertid at dette er en ny type terror.

- Det er første gang terroristene har gått mot denne typen mål. Tidligere har den indiske terroren vært rettet mot vanlige indere. Nå har de åpenbart gått etter den indiske overklassen og trolig også utlendinger. Sånn sett ser det ut til at terroren har skiftet kurs og ansikt, sier han.

TAJ MAHAL:  Det indiske luksushotellet står i brann.  Foto: AP Photo/Gautam Singh
TAJ MAHAL: Det indiske luksushotellet står i brann. Foto: AP Photo/Gautam Singh Vis mer