- De stadige angrepene fra Frp sliter på KrF

Lei av å krangle med Fremskrittspartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Det hersker full splid mellom KrF og Frp over store deler av landet etter Fremskrittspartiets mange utspill i flyktningdebatten.

Tirsdag lanserte Carl I. Hagen (Frp) et forslag om å bevilge 10 milliarder kroner til å opprette asylmottak i Asia og Afrika. I etterkant gikk Erik Lunde, Kristelig Folkepartis førstekandidat i Oslo, så langt som å si at det er umulig å samarbeide med Frp.

Setter pris på Erna KrF-leder Knut Arild Hareide innrømmer overfor Dagbladet at utspillene fra Frp sliter på regjeringssamarbeidet.

- Slitasjen med Frp har det siste halvåret blitt betydelig. De stadige angrepene fra Frp sliter på KrF og hele KrF-organisasjonen. Samtidig vil jeg understreke at vi setter stor pris på lederskapet til Erna Solberg. Hun står sterkt i KrF, sier han til Dagbladet.

Det er spesielt uttalelsene til Frp i flyktningdebatten som har gjort samarbeidsklimaet vanskelig. I likhet med partifelle Lunde, reagerer Hareide på Frp-forslaget om å bevilge milliarder til å opprette asylmottak utenfor Europa.

- Det er et paradoks at milliardene nå kommer flyvende fra Frp, når de tidligere har kuttet titalls milliarder i fattigdomsbekjempelse som kunne hjulpet de aller fattigste i verden. Det virker som at pengene nå sitter så løst, fordi Frp er redd for at det skal komme flyktninger til Norge. Det kan ikke være motivasjonen, når det er snakk om mennesker som rømmer fra krig og elendighet, sier partilederen.

- Kan hjelpe flere Under onsdagens sending fra Valgboden begrunnet Carl I. Hagen sitt forslag om å opprette asylmottak i nærområdene, med at Norge på den måten vil kunne hjelpe flere.

- Mener du, Hagen, at disse barna vil ha det bedre i en leir i Libya enn i Norge, spurte programleder Peder Ottosen? 

- Selvfølgelig ikke, men da kan vi hjelpe flere, svarte Oslo Frp's førstekandidat under besøket tirsdag.

Hagen benyttet også anledningen til å understreke at han mener flyktningene vil utgjøre store kostnader for det norske samfunnet. Det er en analyse Hareide er totalt uenig i.

- Det er viktig at vi ikke snakker om dette kun som en utfordring og et problem. Det er snak om mennesker som kan bidra med verdiskapning i vårt samfunn. På 90-tallet tok vi imot folk fra Bosnia og Kosovo som i dag bidrar i samfunnet på en fantastisk måte, sier han.

- Derfor vi ikke ville samarbeide - Hvordan er det mulig for KrF å samarbeide med Frp, når dere står så langt fra hverandre i sentrale spørsmål som dette?

- Det er en del saker som skiller oss fra Fremskrittspartiet. Det var jo en stor del av grunnen til at vi ikke ville gå inn i regjering med Frp. Samtidig skal vi ikke glemme at vi har fått til betydelige politiske gjennomslag gjennom vårt samarbeid, understreker Hareide.

KrF-lederen lister opp flere saker som har vært med på å gjøre båndene til samarbeidspartiet tynnslitte.

- Diskusjonene rundt Syria og asylbarna har vært de mest krevende. Spørsmålet om søndagsåpne butikker gjør oss også opprørte, for vi forstår ikke hvorfor regjeringa skal trumfe gjennom et forslag de ikke får med seg flertallet på.

Ser begge veier Til tross for at han sier uttalelsene til Frp sliter på forholdet, vil han ikke utelukke et videre samarbeid - også etter valget i 2017.

- Jeg legger meg ikke opp i hvem KrF ønsker å samarbeide med lokalt, det klarer de å styre fint selv. Debatten om hva som skjer ved valget i 2017 er vi ikke i gang med.

Han vil heller ikke utelukke et nytt samarbeid med Arbeiderpartiet.

- En del av det å være et sentrumsparti er at vi må se begge veier. Det viktigste for oss er at vi kan få gjennomslag for vår politikk. I 2013 sa de tre rødgrønne partiene at de ikke ville samarbeide med KrF, og at en flertallsregjering var det eneste alternativet. I 2017 kan det fort være annerledes.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.