De står ved stupet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Så er det en ny frist som gjelder for Kosovo. I går gikk serbere, kosovoalbanere og Kontaktgruppen for det tidligere Jugoslavia fra hverandre med «en plan for autonomi og demokrati», og en intensjon om å møtes igjen på fransk jord 15. mars. Det skal foreligge en prinsipiell politisk enighet om omfattende selvstyre for Kosovo innenfor rammen av den jugoslaviske føderasjonen.
  • Imens raser harde kamper i Kosovo. De to siste dagene er flere tusen mennesker føyd til rekkene av minst 210000 internt fordrevne i den serbiske provinsen, og serbiske styrker skal ha brukt dagen til å minelegge OSSEs evakueringsrute. Serbisk motstand mot NATO-styrker på Kosovos jord, og UCK-geriljaens krav om folkeavstemning om selvstendighet etter tre år, stanset en bindende fredsavtale.
  • Resultatet av Rambouillet-forhandlingene ble forsøkt servert som et framskritt. Men det er i virkeligheten dypt deprimerende. Etter store politiske og diplomatiske framskritt det siste året, må kosovoalbanernes manglende vilje til med en gang å undertegne en avtale, karakteriseres som en tragisk og historisk feilvurdering. De risikerer å miste det som er oppnådd ved forhandlingsbordet, særlig hvis kampene fortsetter fram mot neste frist.
  • Verken kosovoalbanerne eller Jugoslavias president Slobodan Milosevic ser ut til å ha gitt opp troen på at kampen om Kosovos framtid kan vinnes på slagmarken. Milosevic er også gitt en ny indikasjon på hvor alvorlig han skal ta NATOs trussel om luftangrep mot serbiske mål. Men akkurat i går kunne han takke sine fiender for at luftangrepene igjen er utsatt.
  • Rambouillet-forhandlingene har brakt NATO lenger inn i en troverdighetskrise, og krisen slår dypere og dypere kiler i forholdet til Russland. Krigens parter står ved stupet. Verken USA eller NATO har greid å overbevise dem om at de har alt å tape på fortsatt krig. Det var militære trusler som brakte serberne til det franske slottet. Men dagene i Rambouillet har vist at trusselen om bomber minst av alt kan ramme partenes uforsonlighet mot hverandre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer