«De startet å skyte fra flere bygninger med en gang vi reiste oss etter bønnen»

Snikskyttere lå klare og skjøt mot hodet på demonstranter i Jemen. Presidenten «beklager» det som skjedde.

SAMLET I BØNN: Få minutter etter at dette bildet ble tatt, startet «banditter» å skyte på folkemassen fra takene. Det er uklart hvem som står bak, om det er regjeringens sikkerhetsstyrker eller om noen andre er ansvarlig. Minst 41 mennesker ble drept, blant dem skal være barn. Foto: AP Photo/Muhammed Muheisen/Scanpix
SAMLET I BØNN: Få minutter etter at dette bildet ble tatt, startet «banditter» å skyte på folkemassen fra takene. Det er uklart hvem som står bak, om det er regjeringens sikkerhetsstyrker eller om noen andre er ansvarlig. Minst 41 mennesker ble drept, blant dem skal være barn. Foto: AP Photo/Muhammed Muheisen/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jemen er et av de lavest utviklede landene i den arabiske verden og det har pågått demonstrasjoner mot regimet siden opprøret i Tunisia startet i januar.

Som under opprøret i de andre arabiske landene intensiveres demonstrasjonene på fredagene, muslimenes helligdag. I dag tok titusenvis av mennesker til gatene for å demonstrere og be.

Massakre rett etter bønnen Da menneskemassene reiste seg etter fredagsbønnen i hovedstaden Sanaa, lå det allerede sniksyttere i sivilt på hustakene. De skjøt for å drepe demonstrantene og siktet på hodet og brystregionen.

- De startet å skyte fra flere bygninger med en gang vi reiste oss etter bønnen. I tillegg satte de fyr på bildekk for å lage røyk som hindret oss å se hvem de var, sier Essam al-Maqtary, som ble skutt i beinet, ifølge The Christian Science Monitor.

Så langt er 41 mennesker bekreftet omkommet og flere hundre skadd. Det er ubekreftede meldinger på at dødstallene allerede er over 50.

21 drepte menn ble lagt inne i moskeen med en Koran på brystet, de fleste skutt i nakken eller brystet.

Regjeringen svarte umiddelbart med å innføre unntakstilstand i landet og forbud mot å bære våpen. De nektet også for at de står bak angrepet.

Nekter ansvar Flere kilder på stedet melder imidlertid at det var regjeringens egne sikkerhetsstyrker som skjøt mot demonstrantene, men at de var kledd i sivil.

- Jeg vil uttrykke min sorg og beklagelse for dødsfallene, men politistyrkene var ikke i områdene der det ble skutt og de som skjøt var sivile, sa president Ali Abdullah Saleh, som har styrt landet de siste 32 årene.

Saleh er en nær alliert av USA i «krigen mot terror». Han har forsøkt å komme demonstrantene i møte ved å gi mer makt til parlamentet og forandre grunnloven, men dette har blitt avvist av dem som krever at han trekker seg. Han har annonsert at han ikke tar gjenvalg i 2013.

DEKKET I BLOD: En demonstrants hender er dekket i blod etter å ha blitt truffet under massakren. Det finnes en rekke bilder av døde demonstranter etter massakren, men Dagbladet velger å ikke trykke disse. Foto: AFP PHOTO/AHMAD GHARABLI/SCANPIX
DEKKET I BLOD: En demonstrants hender er dekket i blod etter å ha blitt truffet under massakren. Det finnes en rekke bilder av døde demonstranter etter massakren, men Dagbladet velger å ikke trykke disse. Foto: AFP PHOTO/AHMAD GHARABLI/SCANPIX Vis mer