Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De startet raseriet sist

Den muslimske organisasjonen OIC gjorde tegningene i Jyllands-Posten til storpolitikk. Nå har de sett Muhammed-videoen og krever en forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den muslimske konferanseorganisasjonen (OIC) krever en forklaring fra den danske regjeringen på hvorfor Dansk Folkepartis ungdomspartis video med Muhammed-tegninger ble vist på dansk fjernsyn fredag. YouTube har lagt ut videoen de reagerer på.

Mektige OIC er ingen hvilken-som-helst-gruppering. Det var OICs reaksjon som utløste raseriet over hele den muslimske verden etter karikaturtegningene i Jyllands-Posten i fjor.

Etter et møte i den hellige byen Mekka i desember med alle de 57 medlemslandene representert, kom OIC med en fordømmelse av tegningene. Da kom tegningene opp på regjeringsnivå i mange arabiske land og den politiske dagsorden ble satt.

Toppoppslag

Det største engelskspråklige nyhetsnettstedet i Midt-Østen, Arab News, har hatt kravet fra OIC til den danske regjeringen som hovedoppslag i hele ettermiddag. Det var i går den prestisjetunge organisasjonen bestemte seg for å avkreve en forklaring fra danske myndigheter, men saken er først omtalt i arabiske medier i dag.

OIC vil ha et svar fra statsminister Anders Fogh Rasmussens regjeringskollegium på hvorfor "statlig tv" sendte videoen med sommerfest-underholdningen i ungdomspartiet til Dansk Folkeparti - støtteparti i Folketinget for den danske regjeringen.

Danmarks Radio og lokal-tv

TV-stasjonen er ikke nevnt med navn, men det var Danmarks Radio  som sendte utdrag fra videoen i sin nyhetssending 18.30 fredag, der de danske ungdomspolitikerne moret seg med en konkurranse om hvem som kunne tegne de mest nedrige bildene av profeten Muhammed.

 MEKTIG ORGANISASJON:  Muslimske statsledere samlet til møte i Organisation of the Islamic Conference (OIC) i Mekka 6.-8. desember i fjor. Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten sto på dagsorden, og da OIC hadde talt startet raseriet i den muslimske verden. FOTO: EPA/Scanpix.
MEKTIG ORGANISASJON: Muslimske statsledere samlet til møte i Organisation of the Islamic Conference (OIC) i Mekka 6.-8. desember i fjor. Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten sto på dagsorden, og da OIC hadde talt startet raseriet i den muslimske verden. FOTO: EPA/Scanpix. Vis mer

Også lokal-tv-stasjonen TVFyn, som har et samarbeid med dansk TV 2, har vist utdrag fra videoen. Både Danmarks Radio og TV 2 er statseid.

-Privat fest

Dansk TV 2 har også tilgang til videoen, men har ikke vist den.

- I våre morgennyheter 08.30 og 09.00 viste vi kun et stillbilde med en faksimile av nettstedet der videoen ble presentert. På det bildet var det ingen Muhammed-tegninger. Vi syntes ikke den var interessant fordi selve hendelsen skjedde på en privat fest og fordi opptakene ikke innholdt det vi ble forespeilet, sier nyhetssjef Michael Dyrby i TV 2 til Dagbladet.no.

TVFyn hadde trolig om lag 100.000 seere på sitt innslag med videoen. TVFyn har selvstendig redaktøransvar, presiserer TV 2-sjefen

Det er forfatteren og videodokumentaristen Morten Rosengaard Knudsen som har gjort opptakene. Han meldte seg inn i Dansk Folkepartis Ungdom for å finne ut av alle påstandene om høyreekstreme holdninger i ungdomsavdelingen til partileder Pia Kjærsgaard.

image: De startet raseriet sist
SOMMERMORO: Bilde fra festvideoen som er i ferd med å skape harme i den muslimske verden. Dansk Folkepartis Ungdom hygget seg med å tegne profeten Muhammed i nedrige situasjoner.