RASENDE: Her setter demonstranter fyr på et gammelt russisk flagg under demonstrasjonen i Moskva i dag. Foto: AP/Scanpix
RASENDE: Her setter demonstranter fyr på et gammelt russisk flagg under demonstrasjonen i Moskva i dag. Foto: AP/ScanpixVis mer

- De stjal stemmene våre

Titusener demonstrerer over hele Russland etter skandalevalget. Vladimir Putin mener USAs utenriksminister Hillary Clinton har skylda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russiske demonstranter trosset den bitende vinterkulda og samlet seg på Bolatnaja-plassen i Moskva for å protestere mot Vladimir Putin, hans regime og det de mener var valgfusk i parlamentsvalget sist søndag.

Det nøyaktige antallet er uklart, men ledende nyhetsbyråer estimerer at det var over 50 000 demonstranter - og kanskje tilsvarende antall politifolk - i gatene.

- Putin er en tyv! «Putin er en tyv!», «Russland uten Putin», var blant slagordene.

- Våre barn og barnebarn har ingen framtid med denne regjeringen. Valgjukset var så stygt. De stjal stemmene våre, sier Sagit Shamutdinov (56) til New York Times.

ØKT BEREDSKAP: Her tar en turist et bilde av opprørsstyrkene som har sperret av Den røde plass i Moskva. Tungt utrustet opprørspoliti har blitt et vanlig syn etter uroen som startet mandag. Foto: AP/Alexander Zemlianichenko/Scanpix
ØKT BEREDSKAP: Her tar en turist et bilde av opprørsstyrkene som har sperret av Den røde plass i Moskva. Tungt utrustet opprørspoliti har blitt et vanlig syn etter uroen som startet mandag. Foto: AP/Alexander Zemlianichenko/Scanpix Vis mer

- Folk er leie. Du kan se alle disse velkledde personene og tjener godt gå ut i gatene på en lørdag som skriver «Ikke mer!». Da vet du at folket vil ha en endring, sier Yana Larionova (26) til avisa.

Russiske observatører ser på de høyst uvanlige demonstrasjonene, som er de største siden Sovjetunionens fall, som en viktig test for Vladimir Putin.

Tungt utrustet opprørspoliti Den aller første demonstrasjonen kom svært overraskende på myndighetene. I etterkant har de økt beredskapen betydelig, og tungt bevæpnet opprørspoliti, pansrede politikjøretøy og styrker fra innenriksdepartementet er blitt et vanlig syn i den russiske hovedstaden.

I den aller første demonstrasjonen, som fant sted på mandag denne uka, ble rundt 300 personer pågrepet. Dagen etter ble 550 personer pågrepet.

100 PÅGREPET: Her pågripes en mann under demonstrasjonen i St. Petersburg i dag. Foto: AP/Dmitry Lovetsky/Scanpix
100 PÅGREPET: Her pågripes en mann under demonstrasjonen i St. Petersburg i dag. Foto: AP/Dmitry Lovetsky/Scanpix Vis mer

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax skal ingen ha blitt pågrepet under dagens demonstrasjon, samtidig som myndighetene har varslet at de vil slå hardt ned på ulovlige demonstrasjoner.

Gir USA skylda Putin har gitt den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton skylda for uroen i landet, og har sagt at demonstrantene er styrt av egoistiske politiske mål.

- Hun la an tonen for politiske aktivister og ga dem et signal, som de har fulgt, sa Putin.

Han sa også i en dårlig kamuflert beskyldning mot USA at «utenlandske interesser har brukt flere millioner dollar» for å påvirke valget.

MOT MAKTA: Her demonstrerer 50 000 personer mot Vladimir Putins regime. Foto: Reuters/Sergei Karpukhin/Scanpix
MOT MAKTA: Her demonstrerer 50 000 personer mot Vladimir Putins regime. Foto: Reuters/Sergei Karpukhin/Scanpix Vis mer

New York Magazine-redaktør Michael Idov mener det er lederen for den russiske valgkommisjonen, Vladimir Churkov, som nå blir utpekt som syndebukk.

- Etter alt å dømme er han ferdig ettersom navnet hans stadig blir nevnt i dekningen til statlig TV, mener Idov.

100 pågrepet I tillegg til demonstrasjonen i Moskva, deltok rundt 10 000 i en demonstrasjon i St. Petersburg. Arrangementet, som hadde fått en sjelden godkjennelse fra myndighetene, fant sted på plassen Pionersjaja Plosjad i sentrum av St. Petersburg, som er hjembyen til både statsminister Vladimir Putin og president Dmitrij Medvedev.

Opprørspoliti brøt samtidig opp en annen demonstrasjon, som ikke hadde fått tillatelse. Flere demonstranter skal ha blitt pågrepet.

Ifølge nyhetsbyrået AP ble totalt 100 personer pågrepet i forbindelse demonstrasjonene ulike steder i landet.

Dagbladet hadde for øvrig følgende avstemning (se nederst i saken) da det ble kjent at president Dmitrij Medvedev foreslo Vladimir Putin som presidentkandidat: Hvem blir Russlands neste president? Alternativene var Vladimir Putin (grønn) og Vladimir Putin (rød). Dagbladets lesere stemte fram Vladimir Putin (rød) med 57 prosent av stemmene, mens Vladimir Putin (grønn) fikk nøye seg med 43 prosent.

TUNGT UTRUSTET: Her står opprørspoliti oppstilt i forbindelse demonstrasjonen i Moskva i dag. Foto: Reuters/Tatyana Makeyeva/Scanpix
TUNGT UTRUSTET: Her står opprørspoliti oppstilt i forbindelse demonstrasjonen i Moskva i dag. Foto: Reuters/Tatyana Makeyeva/Scanpix Vis mer