DØDENS GÅRD: Fem personer er tiltalt for drapene på Vollheim gård. Foto: Jacques Hvistendahl
DØDENS GÅRD: Fem personer er tiltalt for drapene på Vollheim gård. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- De stjeler fra hverandre og henter det igjen

Slik var miljøet rundt Vollheim gård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet.no): Berit Thorstensens forsvarer Tor Kjærvik beskrev miljøet rundt personene på Vollheim gård som en gjeng tyver. Han mente i sin prosedyre at det var helt vanlig å reise for å stjele av folk man hadde kjennskap til. Det var også like normalt og hente stjålne ting tilbake fra tyven selv.

Stjeler og henter
- De stjeler fra hverandre og henter det igjen. Det er sånn miljøet er. De lurer og stjeler av hverandre og henter og bringer tilbake, sa den erfarne forsvareren.

I tiltalen inngår to grove ran. De første skjedde natt til lille julaften 2007. Ifølge tiltalen Knut Arne Thorstensen, Knut Keiko Rønningen Kaasastul og Ole Kristian Bjørnsen til en person på Rena. Politiet mener at dette ble gjort på oppdrag fra Berit Thorstensen. Det skal ha vært strid om en bil hun kjøpte av ransofferet, men som han tok tilbake. Hun ville derfor ha igjen pengene.

Trodde ranere var julebukk

Da fire maskerte menn banket på hos ransofferet midt på natten spurten han om det var julebukk. Men det var alt annet enn julebukk som banket på i skogen på Rena den natten. Han ble truet med at ranerne skulle kappe fingrene av ham, noe som skapte frykt. De tok også med seg flere gjenstander, en laptop, digitale kameraer og flere mobiltelefoner.

Stort bedre gikk det ikke da den samme gjengen utførte et nytt grovt ran natt til fredag 28. desember 2007. Dette var natten før Ragnar B. Abrahamsen ble skutt på låven.
En ung kvinne som bodde i huset på Rena ble holdt som gissel på soverommet mens samboeren hennes ble truet til å oppgi pin-koden på bankkortene sine. Ranerne tok ut seks tusen i kontanter og tok med seg blant annet fem mobiltelefoner, en tatoveringsmaskin, smykker og dvd-spillere.

Ikke noe oppdrag
Forsvarer Kjærvik avviste at det kunne være storesøster Thorstensen som ga oppdraget.
 
- Motivet overfor NN mangler. At det har utviklet seg som det gjorde, hva de andre måtte finne på, det har ikke hun noe med, sa han om det første ranet.

Han viste til at det også hadde kommet uventet besøk på Vollheim gård og hentet ting som de mente beboerne på gården hadde stjålet fra dem.

- Å sende folk for å hente ting og så tar de det selv, hva slags oppdrag er det? Keiko solgte tatoveringsmaskinen. Faren til et ransoffer hadde hørt at smykkene hadde endt hos en dame. Det er ikke gjort beslag av disse tingene på gården. Det er ikke noe motiv i det hele tatt. De har kjørt på sine raid.

Ba om frifinnelse
I går la aktor Thorbjørn Klundseter ned påstand om forvaring for Berit Thorstensen. Forsvarer Kjærvik mente dette måtte avvises blankt.
Han viste til det tilnærmet blanke rullebladet hennes og psykiats vurdering.

- Hun er stabil og realistisk i sine vurderinger, til tross for at hun bodde i et kriminelt miljø, hevdet psykiater Steinar Magne Haugen i retten.
Thorstensen har nektet enhver befatning med to drap og to grove ran, men erkjenner trygdebedrageri på 230 000 kroner.

Kjærvik ble ferdig med sin prosedyre før lunsj. Etter pausen er det advokat Espen Wangbergs tur. Han forsvarer Ronny Kjeldsen som er tiltalt for medvirkning til drapet på Jan Petter Aarstad. Ekskjæresten til Berit Thorstensen gjennom mange år nekter straffskyld for drapet. 

TILTALT: Forsvarer Tor Kjærvik og drapstiltalte Berit Thorstensen. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
TILTALT: Forsvarer Tor Kjærvik og drapstiltalte Berit Thorstensen. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer