NABOLANDENE KRANGLER: Gasstriden mellom Russland og Ukraina fortsetter, og Russland anklager Ukraina for å stjele gass som skal til Europa. Bildet er tatt på en gasskontrollstasjon i Ukraina.  Foto: EPA/SCANPIX
NABOLANDENE KRANGLER: Gasstriden mellom Russland og Ukraina fortsetter, og Russland anklager Ukraina for å stjele gass som skal til Europa. Bildet er tatt på en gasskontrollstasjon i Ukraina. Foto: EPA/SCANPIXVis mer

- De stjeler uten å skamme seg

Russland beskylder Ukraina for gasstyveri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Det russiske gassmonopolet Gazprom anklager Ukraina for å stjele gass fra rørledninger som går til Europa.

Ukraina avviser anklagene.

- Den ukrainske siden innrømmer åpent at den stjeler gass, uten å skamme seg, sa Gazproms talsmann Sergej Kuprijanov på en pressekonferanse i Moskva i dag.

Han anklaget samtidig Ukraina for ikke å tillate Gazprom å sende all gassen som Russland ønsker å sende i transitt over ukrainsk territorium til Europa.

Gazprom ønsket å sende 303 millioner kubikkmeter, mens Ukraina ifølge talsmannen bare tillot 296 millioner.

Avvist

Men en talsmann for Ukrainas statlige energiselskap Naftogaz tilbakeviste anklagene etter kort tid.

- Vi stjeler ikke gass. Vi fjerner noe gass av tekniske grunner for å sikre overføringen av Russlands eksport, uttalte talsmann Valentin Zemljanskij.

Både de russiske anklagene og den forbeholdne ukrainske benektelsen reiser tvil om de to landenes tidligere forsikring om at gasstriden ikke skal få konsekvenser for europeiske land som får sin russiske gass via rørledninger gjennom Ukraina.

Gazproms talsmann Kuprijanov anklaget også den ukrainske siden for å «unnvike nye samtaler» om en gassavtale.

Ukraina nektet før nyttår å betale prisen som Gazprom forlangte, 250 dollar per 1 000 kubikkmeter gass, men sa seg villig til å betale 235 dollar. Da økte Gazprom priskravet til 418 dollar.

Europeisk avhengighet

Konflikten kaster igjen et skarpt lys på europeisk avhengighet av russisk energi.

EU kommer ikke til å gripe inn i gasskonflikten mellom Russland og Ukraina så lenge gassen kommer som den skal til Europa, sa en talsmann for den tsjekkiske regjeringen fredag.

Det tsjekkiske EU-formannskapet har innkalt til ekstraordinært krisemøte om gasskonflikten mellom Russland og Ukraina mandag.

I kveld meldte Polens distributør av naturgass at det er registrert en nedgang i leveransene fra Ukraina til Polen på 6 prosent.

Russlands beslutning om å stoppe gassleveransene til Ukraina, understreker igjen Europas behov for å redusere avhengigheten av russiske forsyninger, skriver nyhetsbyrået Reuters i en nyhetsanalyse.

Analytikere sier at uenigheten om pris bare er en del av problemet.

Politisk spill

- De har hatt tre år på seg til å finne en løsning, og de kunne gjort det i sommer. Men de valgte 1. januar for å skjerpe motsetningene, sier Dieter Helm, professor i energipolitikk ved Universitetet i Oxford.

- Det forteller at politikken er det fremste i Russlands gassforsyninger. Putin ønsker å finne ut hvor langt EU lar ham drive sitt spill overfor Ukraina, tilføyer Helm.

Ikke alle er enige i at situasjonen er skapt av Russland alene.

- Ukraina må bare betale avtalt pris når kontrakten sier at landet skal betale. Det er måten å unngå videre uro på, sier Jonathan Stern, direktør for gassforskning ved Oxfords institutt for energistudier.

- Hvis Ukraina nekter å opptre handelsmessig korrekt, vil denne situasjonen finne sted hvert år.


(NTB)