- KUNNSKAPSRIKE OG UREDDE: Diderik Aamodt Olsen og Bano Rashid fra Nesodden ble i går bekreftet drept etter massakren på Utøya. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
- KUNNSKAPSRIKE OG UREDDE: Diderik Aamodt Olsen og Bano Rashid fra Nesodden ble i går bekreftet drept etter massakren på Utøya. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

- De sto for de verdiene Breivik prøvde å bekjempe, men vi vil kjempe videre

Nesodden har mistet to av sine ungdommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi er dypt fortvilet over å ha mistet to så flotte ungdommer. Først og fremst var de mennesker vi var veldig glad i, sier Nina Sandberg, ordførerkandidat for Nesodden Arbeiderparti, til Dagbladet.

De hadde håpet og ventet, men i går ble det de hadde fryktet bekreftet: Bano Abobakar Rashid (18) og Diderik Aamodt Olsen (19) kommer aldri hjem igjen.

- Det var forferdelig å se navnene deres og bilde av dem og vite at de nå er borte, sier hun.

Ivrige debattanter Sandberg forteller at hun og resten av Nesodden Arbeiderparti har samarbeidet tett med de to ungdommene, som var henholdsvis leder og nestleder i AUF Nesodden.

- Vi har mistet to engasjerte, positive, aktive, kunnskapsrike og uredde ungdommer. De stod for de verdiene Breivik prøvde bekjempe, og vi vil hedre deres minne ved å fortsette å kjempe for de samme verdiene, sier Sandberg.

Fire andre ungdommer fra Nesodden AUF overlevde marerittet på Utøya. En av de overlevende er Trond Giskes nevø, Johannes Dalen Giske (20), som var matros på båten som fraktet Anders Behring Breivik til Utøya.

- Bestem selv Bano var en blomstrende samfunnsbebattant som var opptatt av rasisme og kvinners rettigheter. Seinest 5. juli skrev hun et innlegg i Aftenposten om det kommende valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Slik jeg ser det, står vi foran et enkelt valg frem til 12. september: Hva vil du? Det viktigste er at vi ikke lar noen andre ta avgjørelser på våre vegne. Vær med og bestem, du også!»

Også Diderik var en ivrig debattant og var med på å lage AUF Akershus' medlemsblad. I en temautgave som handlet om Utøya, skrev han om sommerleiren i 2010 og oppfordret unge AUF-ere til å melde seg på til årets leir.

Rekrutterte til Utøya «Bli med AUF i Akershus på Utøya i 2011 og få en unik mulighet til å bli kjent med de andre medlemmene i fylket, bli kjent med noen av de 600 andre påmeldte AUFerne, samt å ta del i sommerens desidert viktigste politiske verksted!»

«Til tross for sin 'unge alder' har han mer enn nok faglig tyngde og en skarp og poengtert stil,» står det om ham i bladet.

Tirsdag kveld, da de to fortsatt var savnet, samlet lokalsamfunnet seg til minnegudstjeneste i Gjøfjell kirke. Omtrent 450 mennesker møtte opp i den lille kirken, som vanligvis rommer rundt 300 personer. Mange måtte stå utenfor.

Handels- og næringsminister Trond Giske, som holdt tale under minnestunden, roste de sterke ungdommene som har tatt så godt vare på hverandre i den tunge tida.

- Også i framtidas kveldstimer vil ungdommer synge Nordahl Griegs «Til ungdommen» på Utøya, sa han.

I SORG: Lokalsamfunnet samlet seg i sorgen i Gjøfjell kirke på tirsdag kveld. Foto: Uffe Frandsen / Dagbladet
I SORG: Lokalsamfunnet samlet seg i sorgen i Gjøfjell kirke på tirsdag kveld. Foto: Uffe Frandsen / Dagbladet Vis mer