FØR OG ETTER: I mars sto det fortsatt to «spikerhus» i Yongjia i Zhejiang øst i Kina. I slutten av april var det borte (bildene til venstre). Også spikerhuset i Wenling, som vist øverst til høyre i bildet fra 2012, er nå borte. Foto: AFP / NTB scanpix
FØR OG ETTER: I mars sto det fortsatt to «spikerhus» i Yongjia i Zhejiang øst i Kina. I slutten av april var det borte (bildene til venstre). Også spikerhuset i Wenling, som vist øverst til høyre i bildet fra 2012, er nå borte. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

De sto imot lenge. Men til slutt måtte de kinesiske huseierne gi seg

Spikerhusene forsvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med ujevne mellomrom kommer det historier om svært standhaftige kinesiske huseiere, som nekter å selge eller flytte selv om huset deres har havnet midt i en motorvei.

Men som et knippe bilder som nylig ble tatt av nyhetsbyrået AFP av stedene med de mest omtalte husene: Til slutt ender det som regel med flytting og riving.

Nå er nemlig de tidligere isolerte og internasjonalt omtalte husene i både Wenling, Yongjia og Nanning borte fra jordas overflate.

Ifølge Daily Mail er det lovregulert at kinesiske huseiere skal få full erstatning med ekspropriasjon, men at lokale myndigheter enkelte steder kan forsøke seg på snarveier som gjør at det ender med konflikt og isolerte, gjenværende hus.

Internasjonalt har fenomenet har fått navnet «nail houses» (spikerhus).

I Kommunist-Kina ble privat eiendomsrett avskaffet, og dermed kunne ikke folk eie sitt eget hus eller nekte å flytte. Men i 2004 ble privat eiendomsrett tatt inn i grunnloven. En lovendring fra 2007 beskytter privat eiendomsrett på lik linje med kollektivt eid og statseid eiendom, selv om retten til jordbrukseiendom på landsbygda fortsatt er begrenset.

Spikerhuset i Wenling var et av de mest kjente eksemplene. En fem etasjer høy bygning ble stående midt i en ny motorvei. Paret som bodde der var lokale bønder og nektet å la seg kjøpe ut. Etter motorveien var bygget, godtok de imidlertid et bud på 40 000 dollar for å flytte ut av leiligheten. Og 1. desember 2012 ble huset revet.