Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De stoler åpenbart ikke på hverandre

En av NRKs mest profilerte medarbeidere, Brennpunkt-redaktør Alf R. Jacobsen, skjeller ut kollega Hans-Wilhelm Steinfeld for åpen scene. I NRK-ledelsen er de uenige om hvorvidt de ansatte skal få krangle om interne forhold i full offentlighet, eller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og TRYGVE AAS OLSEN

På kronikkplass i Dagbladet kommer Alf R. Jacobsen med kraftige personangrep mot kollega Steinfeld. Han setter også spørsmålstegn ved Dagsrevyens troverdighet.

Krangelen begynte med en kronikk i Dagbladet 8. februar, der Hans-Wilhelm Steinfeld sår tvil om troverdigheten til Brennpunkt-redaksjonens kilde. Det fikk programmets redaktør, Alf R. Jacobsen, til å tenne på alle pluggene.

Stort selvbilde

I sin svarkronikk lørdag går Alf R. Jacobsen krast ut mot sin kollega i NRK. Han mer enn antyder at Steinfeld har et overdimensjonert selvbilde.

«I en åndeløs fortsettelse av sin løpende selvbiografi «Hvordan jeg rev ned Muren på egen hånd», reiser Dagsrevyens Hans-Wilhelm Steinfeld det besettende spørsmål: Kan vi stole på KGB?»

Deretter stiller Alf R. Jacobsen spørsmålet:

«Kan vi i slike saker stole på Dagsrevyen?» Svaret gir han selv i avslutningen:

«Steinfeld anbefaler «sunt bondevett» for den som vil ha svar på spørsmål om KGB. For Dagsrevyen anbefaler jeg i tillegg et sett helt alminnelige journalistiske undersøkelser. Etter det kritikkløse innslaget med Grusjko er jeg redd bondevettet ikke er fordelt godt nok.»

Hans-Wilhelm Steinfeld ønsket ikke å kommentere saken overfor Dagbladet i går kveld.

- Dagsrevyen valgte å gå ut offentlig, da må jeg få lov til å svare. Jeg synes ikke det er noe problem at vi diskuterer denne saken offentlig, sier Alf R. Jacobsen. Han karakteriserer Dagsrevyens bruk av Brennpunkt-redaksjonens materiale som pinlig journalistikk.

Sjefene uenige

Som om ikke uenigheten mellom Steinfeld og Jacobsen er nok:

Deres overordnede i NRK, kringkastingssjef Einar Førde og sjefen for aktualitetsavdelingen, Tom Berntzen, er også uenige. De har forskjellig oppfatning om hvorvidt NRK-medarbeidere bør føre en slik strid i all offentlighet.

- Interne forhold skal holdes internt. Vi har i lang tid hatt problemer i NRK med at noen tror de kan tjene på å bruke avisspaltene til interne saker, sier Berntzen- og understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

- Jeg vil ikke kommentere den aktuelle saken nettopp fordi jeg mener slike spørsmål skal tas opp internt, sier han.

Einar Førde derimot, har ingen innvendinger mot at Alf R. Jacobsen bruker skjellsord mot Hans-Wilhelm Steinfeld i Dagbladet.

- Det handler om prinsipielle spørsmål, om kildebruk, som har perspektiv langt utenfor NRK. At det kommer noen skikkelige spissformuleringer reagerer jeg ikke på i dette tilfellet, sier Førde.

Stridens kjerne i kronikkdebatten er hvilke kilder man kan stole på i Furre-saken. Brennpunkt-redaksjonen valgte å bruke en KGB-avhopper som har vendt organisasjonen ryggen, mens Dagsrevyen snakket med en av de trofaste KGB-toppene.

KRANGLER: Hans-Wilhelm Steinfeld (t.v.) sådde tvil om troverdigheten til Brennpunkt-redaksjonens kilde. Det fikk programmets redaktør, NRK-kollega Alf R. Jacobsen, til å tenne på alle pluggene. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/JAN PETTER DAHL