<strong>ARRANGERER FEST:</strong> Vladimir Putin har invitert 68 av verdens ledere til å feire 70-årsjubileet for frigjøringsdagen den 9. mai i år. Foto: Vasily Fedosenko/Reuters/Scanpx
ARRANGERER FEST: Vladimir Putin har invitert 68 av verdens ledere til å feire 70-årsjubileet for frigjøringsdagen den 9. mai i år. Foto: Vasily Fedosenko/Reuters/Scanpx Vis mer

De store vestlige landene dropper militærparaden til Putin

Russland skal feire frigjøringsdagen 9. mai, men færre og færre vil komme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 9. mai har Vladimir Putin invitert 68 av verdens ledere til å feire 70-årsjubileet for frigjøringsdagen med militærparade på Den røde plass i Moskva.

Men det begynner å bli mange som ikke vil feire andre verdenskrigs slutt med Putin, som kritiseres sterkt internasjonalt både for hans økonomiske styring innenlands og for hans aggressive utenrikspolitikk, blant annet krigføring i Ukraina.

I midten av mars hadde kun 26 takket ja til Putin, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Mens Norge feirer frigjøringsdagen 8. mai, feirer Russland og statene i den gamle Sovjetunionen frigjøringen dagen etterpå.

Sverige takket nei Erna Solberg takket nei i forrige uke, og nå takker også Stefan Löfven nei til å feire 9. mai sammen med Vladimir Putin, ifølge Svenska Dagbladet. Russland skal ha syntes det var vanskelig å forstå hvorfor Erna takket nei til Putin, ifølge NTB.

Flere andre land har tidligere også takket nei til feiringen, som blant annet skal bestå av en stor militærparade. Statslederne fra USA, Tyskland, Storbritannia, Finland, Polen, Latvia, Litauen og Estland må nå Russland fjernes fra deltakerlista. 

På grunn av Ukraina Søndag ettermiddag meldte Svenska Dagbladet om at ingen fra den svenske regjeringen på ministernivå vil dra til Moskva.

<strong>TAKKET NEI:</strong> Statsminister Erna Solberg. Foto:  Nina Hansen / Dagbladet
TAKKET NEI: Statsminister Erna Solberg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Årsaken skal være Russlands aggressive virksomheter i Ukraina, ifølge Stefan Löfvens pressesekretær, Anne Ekberg.

- Vi har stor respekt for den innsatsen Russland gjorde under andre verdenskrig, sier Ekberg, som forteller at Russland aggressive virksomheter i Ukraina har gjort det veldig vanskelig for Sverige å delta på høyt nivå under militærparaden.

Ingen Merkel, Obama eller Cameron Verken Tysklands forbundskansler Angela Merkel eller hennes britiske kollega David Cameron vil være til stede. Obama har også takket nei, ifølge Newsweek, og det vil nok ikke lette på trykket mellom han og Putin.

Merkel vil ikke være tilstede under militærparaden, men vil komme en dag senere, ifølge Deutsche Welle. Det skal ifølge avisa være en symbolsk handling.

Annekteringen av Krim og situasjonen i Ukraina, skal være årsaken til at både alle de tre statslederne boikotter paraden. Det er mulig andre vil representere dem.

Kim Jong-un kommer De som til motsetning har planer om å delta, er blant annet statsledere fra mer autoritære styrer. Blant annet Xi Jinping fra Kina og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.

Disse er blant de som også har takket ja til å delta:

<strong>VIL IKKE FEIRE MED PUTIN:</strong> Verken Obama, Cameron, Merkel, og nå Erna Solberg og Stefan Löfven vil feire 70-årsjubileet til ander verdenskrigs slutt med Putin. Her massjerer det russiske militæret med autentiske gevær og uniformer fra andre verdenskrig under fjorårets feiring. (AP Photo/Oleg Romanov)
VIL IKKE FEIRE MED PUTIN: Verken Obama, Cameron, Merkel, og nå Erna Solberg og Stefan Löfven vil feire 70-årsjubileet til ander verdenskrigs slutt med Putin. Her massjerer det russiske militæret med autentiske gevær og uniformer fra andre verdenskrig under fjorårets feiring. (AP Photo/Oleg Romanov) Vis mer

• Serbia, ved president Tomislav Nikolic
• Tsjekkia, ved president Milos Zeman
• Vietnam, ved president Truong Tan San
• UNESCO
• Europarådet
• India
• Sør-Afrika

- Vi forventer at den tsjekkiske presidenten, slovenske styresmakter, Hellas sin statsminister og presidenten på Kypros kommer, sa Russland utenriksminister Sergey Lavrov i mars, ifølge TASS. Ifølge Lavrov deltok 26 statsledere på 65-årsjubileet.

<strong>PÅ GRUNN AV UKRAINA:</strong> Verken Obama, Merkel eller Cameron ønsker å delta på feiringen av frigjøringsdagen.  (AP Photo/Dmitry Lovetsky)
PÅ GRUNN AV UKRAINA: Verken Obama, Merkel eller Cameron ønsker å delta på feiringen av frigjøringsdagen. (AP Photo/Dmitry Lovetsky) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer