De største partiene i Hellas mister velgere

- Regjeringspartiene er rammet av et jordskjelv.

TAPER VELGERE: De største partiene i Hellas mister velgere. På bildet avgir en dame sin stemme i Athen 6. mai. Foto: Angelos Tzortzinis / AFP PHOTO / SCANPIX
TAPER VELGERE: De største partiene i Hellas mister velgere. På bildet avgir en dame sin stemme i Athen 6. mai. Foto: Angelos Tzortzinis / AFP PHOTO / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidlige resultater viser at de to største partiene i Hellas mister velgere, rett før valget.

Da 95 prosent av stemmene var talt opp etter søndagens valg, hadde Nytt Demokrati og PASOK (Den panhellenske sosialistiske bevegelse) en samlet oppslutning på bare 32,4 prosent, mot 77,4 prosent i valget i 2009, ifølge tall fra innenriksdepartementet.

- Regjeringspartiene er rammet av et jordskjelv, sier opposisjonspolitiker Panos Panagiotopoulos til fjernsynskanalen Mega.

Ifølge Alexis Tsipras, som leder Syrizas, en koalisjon av venstreorienterte partier, er regjeringens innstramningspolitikk nå beseiret.

Antonis Samaras, lederen for konservative Nytt Demokrati, som ble det største partiet i søndagens valg, sier han vil ha en bred gresk samlingsregjering som ser mot Europa, melder NTB.

- For å sørge for at Hellas forblir i eurosonen og for å justere innstrammingspolitikken så vi kan skape vekst og gjøre tilværelsen lettere for det greske folk, sier han.

Folk er sinte Begge partiene, som har samarbeidet i en koalisjonsregjering siden november i fjor, har blitt spådd å miste velgere til andre partier som ikke støtter de harde kuttene myndighetene så langt har gjort.

Hellas koker i sinne etter de strenge tiltakene myndighetene har gjort i forhold til den økonomiske krisen i landet.

- Dette viser landets sannhet. Realiteten av dette resultatet er at det ikke kan bli dannet en regjering, sier Theodoros Pangalos fra partiet Pasok.

Om ingen partier får nok stemmer til å danne regjering, blir vinneren nødt til å samarbeide med med rivaliserende partier i en koalisjonsregjering.

Potensielt nytt valg Forhandlinger om regjeringssamarbeid kan skje over tre dager. Hvis dette mislykkes vil det nest største partiet kunne prøve å danne regjering. Hvis det fortsatt ikke blir en regjering etter dette, vil det tredje største partiet få mandatet.

Om det ikke blir dannet en regjering etter disse stegene, blir landet nødt til å gjennomføre et nytt valg. En særdeles uheldig situasjon som kan virke allarmerende for Hellas internasjonale kreditorer.

Othan Anastasakis, som er direktør i sør-østeuropeiske studier ved Oxford-universitetet, sier det vil være enestående om ingen av partienr får mer enn 20 prosent av stemmene.

- Utsiktene er uforutsigbare etter valget. Vi vet ikke om det vil bli en koalisjon eller hvor lenge den eventuelt vil overleve. Jeg kan ikke se at det vil være veldig lenge, sier Anastasakis videre.

Hvem som nå skal danne regjering er foreløpig usikkert, men statsminister Lukas Papademos sa tidlig søndag at en ny regjering vil være på plass innen en uke. Selv ønsker han ikke å fortsette i Hellas' førersete.

STOR NEDGANG: Evangelos Venizelos, leder i Greek Socialist party (PASOK), snakker her til media etter de dårlige valgresultatene i Hellas. Foto: ALEXANDROS BELTES / EPA / SCANPIX
STOR NEDGANG: Evangelos Venizelos, leder i Greek Socialist party (PASOK), snakker her til media etter de dårlige valgresultatene i Hellas. Foto: ALEXANDROS BELTES / EPA / SCANPIX Vis mer