Michael Cohens vitnemål:

De største sjokkpåstandene i Cohen-høringen

Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, stempler den amerikanske presidenten som rasist, svindler og juksemaker. Dette er beskyldningene som skal avsløre «sannheten om Trump».

SE LIVE: Michael Cohen om Trump. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 16.00 i ettermiddag skal Donald Trumps tidligere våpendrager gå på direkte TV foran kontrollkomiteen i Representantenes hus. Der vil han komme med sjokkerende anklager om USAs president.

Dagbladet TV sender onsdagens høring direkte fra klokka 16.00!

I dag tidlig ble et 20 siders notat, som inneholder Cohens vitnemål til komiteen, lekket av nettstedet Politico. Flere kilder opplyser til forskjellige amerikanske medier at det er nettopp dette notatet som danner grunnlaget for vitnemålet han skal gi i dag.

COHEN: Cohen jobbet som advokat for Donald Trump i perioden 2006-2016. Onsdag skal han inn til den første av flere høringer med amerikanske myndigheter - og gleder seg til å fortelle hvem han mener Donald Trump egentlig er. Vis mer

Det skjer omtrent samtidig som Trump skal ha sitt første møte med Kim Jong-un lokal tid onsdag kveld, med en etterfølgende middag under toppmøtet i Hanoi.

Eksplosive anklager

- Sist jeg sto foran dere var det for å beskytte Trump. I dag, er jeg her for å avsløre sannheten om han, åpner Cohen med i det mye omtalte vitnemålet.

Plutselig kan den straffedømte advokaten, som i mai skal inn og sone en fengselsstraff på tre år, overskygge toppmøtet til verdens mektigste mann og verdens trolig farligste diktator med atomvåpen.

Blant de mest eksplosive anklagene Cohen vil komme med, er at Donald Trump visste om Wikileaks' lekkasje av nesten 20 000 stjålne e-poster fra toppledelsen i Det demokratiske partiet.

Cohen vil i sitt vitnemål hevde at han personlige overhørte Donald Trump og hans skandalebefengte rådgiver Roger Stone diskuterte Wikileaks-gründer Julian Assanges planer om å legge dokumentene.

Stone ble forrige måned tiltalt for løgn, motarbeidelse av rettsvesenet og vitnepåvirkning i spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning.

Cohen forteller at han var til stede da Stone i juli 2016 fortalte over telefonen at e-postene kom til å bli offentliggjort. Den daværende presidentkandidaten skal da ha svart: «Ville ikke det vært flott».

Trump-tårnet i Moskva

En annen sentral del av Russland-etterforskningen er også hvilke forretningsforbindelser Trump har hatt i Russland. Et av interesseprosjektene her er det såkalte Trump-tårnet i Moskva.

Tidligere har Cohen hevdet overfor kongressen at planene om et Moskva-tårn ble skrinlagt i 2016. Dette innrømmer Cohen i vitnemålet at egentlig var løgn.

- Trump visste om, og ledet forhandlingene om Moskva gjennom kampanjen og løy om det. Han løy om det fordi han aldri forventet å vinne valget - han så på det som ren markedsføring, sier han.

Dessuten hevder Cohen at presidenten løy om dette fordi han kunne tjene hundrevis av millioner dollar.

- Jeg løy også om det, fordi han gjorde det klart for meg at han ville at jeg skulle ljuge, innrømmer den tidligere advokaten, som nå har mistet lisensen.

Lover håndfaste bevis

Cohen ble i desember dømt for flere brudd på valgkamplovgivningen, blant annet for å ha betalt «hysjpenger »til flere kvinner under Donald Trumps presidentvalgkamp.

De mye omtalte pengene som ble betalt til pornostjernen Stormy Daniels under valgkampen i 2016 vil også bli omtalt i vitnemålet.

Han gir løfter om å legge fram håndfaste bevis på dette i løpet av vitnemålet.

- Jeg skal vise en kopi av en sjekk på 35 000 dollar, signert personlig av president Trump fra hans personlige bank i august 2017, mens han var president, sier Cohen og utdyper at disse pengene skal ha blitt sendt til han som en tilbakebetaling for ulovlige hysjpenger som ble betalt av Cohen på Trumps vegne.

Denne sjekken var, ifølge den tidligere advokaten, en av elleve betalinger i løpet av året mens Trump var president.

Presidenten skrev en personlig sjekk for betalingen av hysjpenger som en del av en kriminell handling som bryter med valgkamplovgivningen.

Løgn er normalt i Trump-sirkelen

Det som stikker seg mest ut i Cohens erklæring er påstandene hans om Trumps mange løgner til det amerikanske folket.

Beskyldningene går som en rød tråd gjennom Cohens uttalelser om Russland-forhandlinger, utbetaling av «hysjpenger» og andre forsøk på å fremme Trumps egne forretningsinteresser.

- Å lyve for Trump var normalisert da jeg jobbet for han, og ingen av de rundt han satte spørsmålstegn ved det. Helt ærlig, er det ingen som setter spørsmålstegn ved det nå heller, sier Cohen.

Den tidligere advokaten understreker at han nå havner i fengsel delvis på grunn av valgene han tok om å beskytte Trump.

- Jeg forstår at noen tviler på motivene mine for å være her i dag. Jeg har løyet, men jeg er ingen løgner. Jeg har gjort dårlige ting, men jeg er ikke et dårlig menneske. Dessuten så har jeg fikset ting, men jeg er ikke den som fikser ting for deg lenger, Trump, erklærer Cohen.

Like etter klokka 10 norsk tid, sendte Trump ut en tweet hvor han påsto at Cohens anklager er løgn:

- Michael Cohen var en av de mange advokatene som representerte meg (dessverre). Han hadde andre klienter også. Nå er lisensen hans nettopp blitt trukket på grunn av løgn og svindel. Han har gjort dårlige ting som ikke er forbundet med Trump. Han lyver for å redusere fengselstida sin.

Hevdet svarte velgere var for dumme

Et annet poeng i vitnemålet er de mange eksemplene til Cohen på at Trump, som i fjor brukte uttrykket 'drittland' om Haiti, El Salvador og ulike afrikanske land, er en rasist.

- Trump er en rasist. Dere hørte han kalle fattigere land for 'drittland'. På privaten, er en enda verre, slår han fast i vitnemålet.

Et av eksemplene som blir trukket fram av Cohen er et spørsmål Trump skal ha stilt han angående hvor vidt han visste om et eneste land ledet av en svart person som ikke var et 'drittland'. Dette skal ha vært da Barack Obama fremdeles var president.

Da han fremdeles var presidentkandidat skal Trump også ha uttalt at svarte velgere ikke kom til å stemme for han «fordi de var for dumme», ifølge Cohens vitnemål.

Dessuten hevder den tidligere advokaten at Trump skal ha kommet med en kommentar i løpet av en biltur gjennom et dårligere stilt nabolag i Chicago om at bare «svarte mennesker kan leve slik».

Trump, som var i hardt vær etter uttalelsen, nektet den gang for at han var rasist.

- Latterlig å ta Cohen seriøst

Pressesekretæren Sarah Sanders mener derimot det er «patetisk å gi Cohen nok en sjanse til å spre løgnene sine».

- Den vanærede forbryteren Michael Cohen skal i fengsel for å ha løyet til kongressen og kommet med andre falske påstander, uttalte Sanders i en offisiell uttalelse.

Hun er sikker på at det blir flere løgner når Cohen står overfor kongressen onsdag ettermiddag.

Trumps nåværende advokat, Rudy Giuliani, sier seg enig i Sanders kritikk av Cohen og legger til at den tidligere advokaten dessuten skrøt av å ha kontakter i den russiske mafiaen.

- Det er patetisk. Dette er en advokat som tok opp sine egne klienter på bånd når han hevdet å være lojal. Du er en idiot hvis du tar ham seriøst, sier Guiliani til Washington Post.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer