- De streikende må betale streiken selv

NHO oppfordrer bedriftene til å trekke i lønnen ved tirsdagens politiske streik, men tror ikke alle følger opp.

ARBEIDSLIV: NHOs forhandlingsleder, Rolf Andreas Negård, mener prinsippet om lønnstrekk ved politiske streiker er ufravikelig  Foto: Helene Abusdal / Finansavisen
ARBEIDSLIV: NHOs forhandlingsleder, Rolf Andreas Negård, mener prinsippet om lønnstrekk ved politiske streiker er ufravikelig Foto: Helene Abusdal / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Tirsdag avholder flere LO-forbund politisk streik mot regjeringens forslag til endringer i Arbeidsmiljøloven. NHO oppfordrer sine medlemsbedrifter til å trekke streikende ansatte i lønn, skriver Finansavisen i dag.

NHOs forhandlingsleder, Rolf Andreas Negård, understreker at NHO har akseptert at det foreligger adgang til politisk streik i denne saken, men kritiserer likevel LO-forbundene for beslutningen.

- Lønn skal trekkes - Prinsippet om lønnstrekk er ufravikelig. Man kan ikke streike på andres bekostning, men må betale streiken selv, sier Negård.

Han har ikke oversikt over hvorvidt bedriftene følger oppfordringen om lønnstrekk, men regner med at det er litt forskjellig praksis når det er så kort fravær som et par timer.

- Men prinsippet er klart og oppfordringen er klar: Lønn skal trekkes. Det er alltid vårt budskap ved politiske streiker, sier Negård til Finansavisen.

- Dette følger av den rettigheten hver og en har til å delta i politisk arbeid. Det gir rett til å forlate arbeidsplassen for å markere sin politiske ytring, men kostnaden må man selv stå for, legger han til.

Trondheim først LO er ikke overrasket over NHO-initiativet.

- Dette er ingen ny arbeidsgiverholdning. Det har vært praktisert av forskjellige arbeidsgiverorganisasjoner mange ganger, skriver nestleder Tor-Arne Solbakken i en epost.

Ifølge NTB er LO og ulike forbund i Trondheim som til nå har vedtatt aksjoner. Tirsdag vil 38 fagforeninger og klubber gå ut i politisk streik med en markering på torget.

LO er spesielt misfornøyd med åpningen for mer midlertidige ansettelser, men Solbakken sier til NTB at LO ikke er ferdig med sin høringsuttalelse om endringsforslaget, og først deretter kommer eventuelle sentrale LO-reaksjoner.

Flere nyheter Har tjent 50 mill. på te og leppepomade - nå satser hun på dårlig ånde
John Fredriksen straffes på Oslo Børs
Mercedes dumper prisen på 4MATIC