Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De streiker mot folkets valg

Erlend Wiborg (Frp) reagerer på at flytrafikken lammes i dag. - Han taler arbeidsgivers sak, sier Vegard Einan i Parat.

PÅ BAKKEN: Oslo Lufthavn Gardermoen og flyplassene i Trondheim, Bergen, Bodø og Tromsø rammes av protestaksjonen mot midlertidige ansettelser i arbeidslivet. Ingen fly vil ta av eller lande mellom kl 13 og 14 i dag. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
PÅ BAKKEN: Oslo Lufthavn Gardermoen og flyplassene i Trondheim, Bergen, Bodø og Tromsø rammes av protestaksjonen mot midlertidige ansettelser i arbeidslivet. Ingen fly vil ta av eller lande mellom kl 13 og 14 i dag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) - Jeg mener dette er en helt uholdbar situasjon. I et demokrati bruker man argumenter og debatt for å nå politiske mål. Man går ikke til streik som vil ramme helt vanlige folk, sier stortingsrepresentant Erlend Wiborg, Fremskrittspartiets arbeidspolitiske talsperson.

Fem flyplasser Parats politiske aksjon vil ramme flytrafikken mellom klokken 13:00 og 14:00 på disse fem flyplassene: Bodø, Tromsø, Værnes, Flesland, Gardermoen.

- Våre medlemmer protesterer mot arbeidsminister Robert Erikssons lovforslag med økt adgang til midlertidige ansettelser, sier Parats nestleder Vegard Einan.

Må våkne Einan oppfordrer stortingspolitikerne til å sette seg inn i konsekvensene lovforslaget vil ha for spesielt unge arbeidstakere i etableringsfasen, for kvinner i arbeidslivet og økt sikkerhetsrisiko på norske arbeidsplasser.

- For å få politikerne i alle partier til å forstå alvoret setter vi alle fly på de store flyplassene i landet på bakken.

Lovforslaget har dramatiske følger for norsk arbeidsliv og det er på tide politikerne våkner, sier Parats nestleder.

Fikk flertall Fremskrittspartiets nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomite har ingen sans for markeringen.

- Én ting er å streike for egne arbeidsvilkår. En annen ting er å ramme helt vanlige folk for å tilfredsstille LO-pampenes politikk. Folket har faktisk stemt frem partier som ønsker denne endringen, det må LO-toppene ta inn over seg, sier Erlend Wiborg.

Uskyldig tredjepart - Frp, Høyre, Venstre og KrF gikk til valg på disse forslagene. Vi fikk flertall. Det fagbevegelsen nå gjør er faktisk å streike mot folkets valg, de streiker mot velgerne.

Parat rammer ikke oss politikere med denne aksjonen, de rammer en uskyldig tredjepart. Og det endatil før Stortinget har begynt å behandle saken, sier han.

Taler NHOs sak Parat-nestlederen opplyser til Dagbladet at han ikke forstår hva Erlend Wiborg mener når han hevder at Parat-aksjonen rammer vanlige folk.

- Wiborg taler arbeidsgivers sak. I denne saken er det NHO og arbeidsgiversiden som ønsker mer midlertidighet — ikke vanlige folk.

Vanlige folk er våre medlemmer som risikerer å bli midlertidig ansatt og som følge av det ikke tør å si i fra om kritikkverdige forhold, ikke tør å være hjemme når de er syke og som ikke får forlenget arbeidsforholdet dersom de blir gravide, sier Vegard Einan.

Nok er nok - At Frp sin arbeidslivspolitiske talsmann mener en lovlig politisk markering er udemokratisk, får stå for Wiborg sin regning.

At Wiborg heller ikke forstår at dette er vanlige arbeidsfolk som sier at nok er nok i forhold til regjeringens politikk er mer overaskende.

- En samlet fagbevegelse har forsøkt å komme i dialog med arbeidsminister Robert Eriksson hele høsten, men ministeren har ikke villet møte til debatt. Det blir derfor noe hult når Wiborg etterlyser debatt og argumenter i en politisk prosess, sier Parat-nestlederen.

Skrekkscenario Parat frykter framtida for norske ungdommer.

- Tenk deg en ung familie, der begge er midlertidig ansatte og ikke fagorganiserte. Rekk opp hånden de som tror de vil opponere når sjefen pålegger dem nye, eller utvidede arbeidstidsordninger.

Dette unge paret kan ikke planlegge framtida; de vil ikke få lån til bolig uten fast jobb og arbeidsminister Erikssons fleksibilitet gjør at de kan få sparken akkurat når det passer sjefen, sier Vegard Einan.

Tør ikke si nei - Jeg hører Erikssons argumenter om at ansatte får større ansvar for egen arbeidssituasjon.

Men du risikerer ikke en framtidig karriere eller jobben din ved å si nei til en arbeidsgiver som etter eget forgodtbefinnende kan avslutte arbeidsforholdet ditt når som helst, sier Parats nestleder.

Farlige situasjoner - Vi har valgt å aksjonere i luftfart, der vi har erfaring med hvilke konsekvenser midlertidige ansettelser faktisk får.

Faste ansatte på trygge arbeidsplasser sier fra når det kan oppstå farlige situasjoner, eller det må iverksettes ulike sikkerhetstiltak.

Midlertidige ansatte gjør ikke det, da de er redd dette vil påvirke arbeidsforholdet. På samme måte lar man i det lengste være å sykemelde seg og kvinnelige ansatte er livredde for å bli gravide og dermed miste jobben, sier Einan.

Ikke fast jobb Han viser til statistikk fra OECD.

- OECDs generalsekretær Angel Gurría opplyser at mindre enn halvparten av de som får en midlertidig stilling har en fast jobb etter tre år, sier nestleder i Parat, Vegard Einan.