De styrte 25 sexslaver

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): De er kyniske menneskehandlere, tiltalt for å ha kjøpt kidnappede jenter fra Øst-Europa. Voldtatt og truet dem til å selge sex på gata, blant annet i Norge. Nord-Europas største hallikliga er avslørt. En av kvinnene, «Eva», er forsvunnet. Politiet tror hun er drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som slaver ble kvinnene låst inne på hotellrom og i leiligheter, kjørt til horestrøkene og truet til å selge kroppen sin i opptil ti timer i døgnet. Med voldtekter, neddoping, trusler og fratatt pass torde ikke de livredde kvinnene annet enn å adlyde ligaen. Rettssaken mot fire serbiske menn, en serbisk kvinne og en russisk mann startet i Stockholm torsdag.

Unge kvinner

Politiet har beviser for at over 25 kvinner i alderen 17 til 23 år fra Øst-Europa har havnet i hallikligaens klør.

- Etter vår oppfatning er dette en helt unik sak. Vi har klart å dokumentere at unge kvinner i Bulgaria, Tsjekkia og Slovakia har blitt kidnappet, lokket, truet, voldtatt, mishandlet og deretter tvunget til prostitusjon i Norge, Sverige, Danmark, Nederland, Belgia og Sveits. Det er uten tvil den største og mest omfattende halliksaken vi har hatt i Norden, fastslår Nils-Eric Schultz, statsadvokat i Stockholm.

Politiet har sprengt den svenske delen av et nettverk som har forgreininger over hele Europa. En av de tiltalte mennene er allerede dømt i Oslo for hallikvirksomhet i Norge.

- Vi har trolig bare klart å avdekke toppen av isfjellet. Det skjuler seg helt klart store mørketall i saken, mener Schultz.

Sporløst forsvunnet

Ifølge politiet i Sverige har ligaen trolig likvidert en av jentene som ble tatt i byen Teplice i Tsjekkia. «Eva», som ligaen skal ha tvunget til å prostituere seg både i Oslo og København, er sporløst forsvunnet.

En av bakmennene, en tsjekker som eier puber og restauranter i Teplitce, sitter varetektsfengslet, siktet for grove narkotikaforbrytelser.

De tiltalte, serberen Milan Stosic (47), søsteren Marija Zivanovic (45), hennes mann serberen Zivota Zivanovic (55), bosnieren Sanel Hadzovic (25), russeren Feliks Stefanski (51) og serberen Ilija Andric (53), har alle oppholdstillatelse i Sverige.

Statsadvokat Nils-Eric Schultz sier til Dagbladet at han er innstilt på å kreve minimum 10 års fengsel for medlemmene i ligaen.