Utrydningstruede dyr:

De styrtrike har geparder som kjæledyr

I Gulfstatene går de ikke tur med bikkja, men med en smugla gepard.

KAN FORSVINNE: Fordi det blir smuglet så mange geparder over til land som Saudi-Arabia og Kuwait risikerer vi å miste kattedyret i om få år. Foto: NTB Scanpix
KAN FORSVINNE: Fordi det blir smuglet så mange geparder over til land som Saudi-Arabia og Kuwait risikerer vi å miste kattedyret i om få år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tre små knøtt kryper seg sammen for å holde varmen inni en pappeske. Disse gepardungene er bare noen uker gamle, men de har fått en røff start på livet.

De havnet nemlig i hendene på en smugler som prøvde å få de ut av Somaliland, en uavhengig republikk som er en del av Somalia. Smugleren ble tatt, så disse kattungene er blant de heldige.

Rundt 300 unger blir smuglet gjennom landet hvert år, ifølge CNN. Det tilsvarer ca. det samme antallet geparder som finnes i Afrikas horn.

Somaliland er hovedruta for dem som smugler geparder fra Afrikas horn. De blir smuglet over grensa, for så å bli stua bort i trange kasser eller pappesker på båter, og sendt over Adenbukta til deres endelig destinasjon: Den arabiske halvøy.

Cheetah Conservation Fund (CCF) mener trenden er av «epidemiske proporsjoner». I den farta gepardene forsvinner ut av regionen nå, ser det ut til at de kan snart kan være en saga blott.

Ble ulovlig

I starten av 2017 kom De arabiske emirater med en lov som gjorde det forbudt for innbyggerne å eie visse ville dyr. Det kunne satt en stopper for geparder som poserer ved siden av fasjonable biler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer