Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utrydningstruede dyr:

De styrtrike har geparder som kjæledyr

I Gulfstatene går de ikke tur med bikkja, men med en smugla gepard.

KAN FORSVINNE: Fordi det blir smuglet så mange geparder over til land som Saudi-Arabia og Kuwait risikerer vi å miste kattedyret i om få år. Foto: NTB Scanpix
KAN FORSVINNE: Fordi det blir smuglet så mange geparder over til land som Saudi-Arabia og Kuwait risikerer vi å miste kattedyret i om få år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tre små knøtt kryper seg sammen for å holde varmen inni en pappeske. Disse gepardungene er bare noen uker gamle, men de har fått en røff start på livet.

De havnet nemlig i hendene på en smugler som prøvde å få de ut av Somaliland, en uavhengig republikk som er en del av Somalia. Smugleren ble tatt, så disse kattungene er blant de heldige.

Rundt 300 unger blir smuglet gjennom landet hvert år, ifølge CNN. Det tilsvarer ca. det samme antallet geparder som finnes i Afrikas horn.

Somaliland er hovedruta for dem som smugler geparder fra Afrikas horn. De blir smuglet over grensa, for så å bli stua bort i trange kasser eller pappesker på båter, og sendt over Adenbukta til deres endelig destinasjon: Den arabiske halvøy.

Cheetah Conservation Fund (CCF) mener trenden er av «epidemiske proporsjoner». I den farta gepardene forsvinner ut av regionen nå, ser det ut til at de kan snart kan være en saga blott.

Ble ulovlig

I starten av 2017 kom De arabiske emirater med en lov som gjorde det forbudt for innbyggerne å eie visse ville dyr. Det kunne satt en stopper for geparder som poserer ved siden av fasjonable biler.

PÅ SAMME ALDER: Denne lille rakkeren er syv uker gammel. Litt eldre enn de ungene som klarte å komme seg unna. Foto: NTB Scanpix
PÅ SAMME ALDER: Denne lille rakkeren er syv uker gammel. Litt eldre enn de ungene som klarte å komme seg unna. Foto: NTB Scanpix Vis mer

National Geographic skrev at de forente Arabiske emirater gjorde det ulovlig å eie eksotiske dyr, med mindre du eier en dyrehage, naturreservat, sirkus eller oppfostringssenter. Oppfyller du ikke disse premissene risikerer vedkommende en solid bot på opptil 1,8 millioner kroner, i tillegg til fengsel.

En skulle tro dette var avskrekkende nok, men gepardenes innmarsj fortsetter. Mye fordi håndhevelsen av loven er slapp.

Statussymbol

Eksotiske kattedyr har lenge vært et statussymbol i Midtøsten. Det strekker seg så langt tilbake som da egyptiske og persiske kongelige hadde store katter.

En gepard selges ofte over Instagram eller YouTube, og prisen ligger i overkant av 60 000 kroner. På sosiale medier florerer det av geparder som fungerer som en utsmykning til den allerede ekstravagante livsstilen.

Ifølge CNN kan du se en gepard som sitter i stua og ser på National Geographic. Andre poster viser en gepard som blir dytta ut i et basseng, eller som blir tvangsmatet med is og kjærlighet på pinne. En gepard blir fjernet klørne på, en annen dør på kamera.

De tre største selgerne av geparder er basert i Saudi-Arabia, ifølge CCF. For hver gepard som smugles ut av Somaliland hvert år, er det tre som må bøte med livet på reisen. De fleste som lever under private eiere dør også i løpet av to år, fordi de trenger spesielle dietter og friheten til å streife rundt, skriver New York Post.

Ved hjelp av et enkelt Google-søk kom CNN i kontakt med en av disse selgerne fra Saudi-Arabia. Han skrøt av at han hadde klart å selge unna 80 geparder.

- Uansett hvilken gepard du vil ha, bare spør, så importerer vi det for deg. Om du vil ha en mann eller kvinne, det er ikke noe problem, sa mannen.

Rop om hjelp

- Hvis du regner på det, så ser du at det bare kommer til å gå noen år før de ikke kommer til å være blant oss lenger, forteller Lauri Marker en konsverasjonsbiolog og grunnleggeren av CCF.

Det er bare 7500 ville geparder igjen. Og det er 1000 som befinner seg i fangenskap i Gulfstatene.

- De menneskene som har geparder som kjæledyr fører til at arten blir utrydda, sier hun til CNN.

Marker vil at lederne av disse landene skal hjelpe, fordi det er sterkt behov for influensere, regjeringer, og kongelige som skal si at dette ikke rett.

De forente arabiske emirater sitt departement for klimaforandringer og miljø nekter for at det er geparder i private hjem. De legger til at alle geparder som finnes i landet er på fasiliteter med lisens. Saudi-Arabia svarte ikke på CNNs gjentatte spørsmål om en kommentar.

Facebook, som eier Instagram, sier at de vil redusere smuglingen som foregår på nettportalen med 80 prosent innen 2020. Det er i sammenheng med den nye avtalen de har inngått med World Wildlife Fund’s Coalition.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!