DE SUPERRIKE: De rikeste eier trolig mer av formuen enn tidligere antatt. Her representert av USA rikeste familie med John Walton, sønnen til Sam Walton, som grunnla Wal-Mart Stores Inc. Her sammen med sin mor, Helen Walton, og broren, Rob Walton (t.v.). Foto: AP Photo/April L. Brown
DE SUPERRIKE: De rikeste eier trolig mer av formuen enn tidligere antatt. Her representert av USA rikeste familie med John Walton, sønnen til Sam Walton, som grunnla Wal-Mart Stores Inc. Her sammen med sin mor, Helen Walton, og broren, Rob Walton (t.v.). Foto: AP Photo/April L. BrownVis mer

De superrike er enda rikere enn tidligere antatt

Den europeiske sentralbanken (ESB) har regnet på tallene og mener tidligere antagelser kan være feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Den ofte uttalte setningen om at den øverste amerikanske én prosenten eier 30 prosent av den samlede formuen i USA er trolig en undervurdering, skriver Den europeiske sentralbanken i en artikkel.

De superrike eier mer Ifølge seniorøkonom i ESB, Philip Vermeulen, er det reelle tallet at USAs ??én prosent rikeste står får 35-37 prosent av de amerikansk innbyggernes formue.

Dette er noe høyere enn tall fra U.S. Survey of Consumer Finances fra 2010, som indikerte at tallet var 34 prosent.

ESB-økonomen, som også inkluderte data fra Forbes, påpeker at de mest velstående har lavere responsrate og dermed i større grad utelates fra statistikken.

Større forskjeller i Europa Artikkelen inneholder ingen paralleller til Norge, men forskjellen mellom tidligere og denne undersøkelsen er ifølge Vermeulen «marginal» i USA, men mye større i Europa.

Ved å inkludere nye data viser han til at den øverste én prosenten står for mellom 12 og 17 prosent av formuen til alle innbyggerne i Nederlands, sammenlignet med tidligere indikerte 9 prosent.

De rikeste familiene
Ifølge Forbes, som har listet USAs 185 rikeste familier. Deres samlede formue er anslått til 7.400 milliarder kroner, som er nær 1.900 milliarder kroner mer enn verdien på det norske oljefondet.

Og i USA er det ingen som overgår Walton. Familienavnet er trolig ukjent for mange, men desto flere er det som har hørt om butikkjeden Wal-Mart.

Den kjente butikkjeden ble grunnlagt av brødrene Sam og James Walton i 1962. Den gang hadde de bare en butikk i en liten by i delstaten Arkansas. Over tid har kjeden ekspandert. I dag er Wal-Mart verdens største detaljhandelskjede med butikker i over 15 land, skriver Forbes.

Nå er det brødrenes sønner, Jim Walton, John Walton og Rob Walton, som eier selskapet.

Og ifølge Forbes sitter de tre på verdier for 152 milliarder dollar, eller om lag 942 milliarder kroner. Det tilsvarer hele 17 prosent av verdien av det norske oljefondet på 5.520 milliarder kroner.

Flere nyheter Spørsmålet er ikke om, men hvor stor nedturen blir
Her steg boligprisene 5,8 prosent i 2. kvartal
Helt perfekt fra Thomas Bauer Egeberg Giertsen