STYRTET: Nesepartiet på Airbus A400M-maskinen etter styrten i går. Foto: Brannvesenet i Sevilla / Reuters / NTB Scanpix
STYRTET: Nesepartiet på Airbus A400M-maskinen etter styrten i går. Foto: Brannvesenet i Sevilla / Reuters / NTB ScanpixVis mer

De svarte boksene til styrtet militærfly funnet

Fire omkom i Sevilla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to svarte boksene til Airbus A400M-flyet som styrtet i Sevilla under en testflygning, er funnet. Den europeiske flyprodusenten kansellerer ikke nye testflygninger etter ulykken.

Boksene, som inneholder flyets taleregistrator og ferdskriver, ble funnet på stedet der flyet styrtet lørdag, 1,6 kilometer fra flyplassen i Sevilla. De er nå overlevert dommeren som leder den rettslige granskingen av ulykken, opplyser spanske myndigheter i en uttalelse.

Det militære transportflyet styrtet under en testflyging. Det tok fyr etter å ha truffet en kraftledning i det som tilsynelatende var et forsøk på å nødlande.

Fire av dem som var om bord, omkom. To andre, en mekaniker og en ingeniør, ble brakt til sykehus. Tilstanden for de to er alvorlig, men stabil.

Fortsetter testflygninger Et titalls etterforskere jobbet på ulykkesstedet søndag. Årsaken til styrten er så langt ikke kjent, men dette kan innholdet i de svarte boksene bidra til å klargjøre.

Airbus opplyser at de vil gjennomføre den planlagte testflygingen i den franske byen Toulouse tirsdag, om ikke bevis fra ulykken indikerer at den bør stoppes.

Storbritannia, Tyskland og Tyrkia har imidlertid satt sine Airbus A400M-fly på bakken til årsaken til ulykken blir kjent.

Frankrike gjør ikke det samme.

- Vi har ingen grunn til å slutte å bruke våre A400M-fly, sier oberst Jean-Pascal Breton, som er pressesjef for det franske luftforsvaret.

Preget av problemer Det er til sammen tolv A400M-fly i bruk. Frankrike har seks, Storbritannia har to hver og Malaysia og Tyskland har ett.

Siden lanseringen i 2003 har flyet vært preget av en rekke problemer. I tillegg til produksjons- og leveringsforsinkelser, ble det funnet 875 byggefeil da Tyskland mottok sitt fly.

Airbus har totalt en bestilling på 174 av det militære transportflyet. 50 til Frankrike, 53 til Tyskland, 27 til Spania og 22 til Storbritannia.

Selskapet har måttet sette av 551 millioner euro (rundt 4,6 milliarder norske kroner) til å betale for alle forsinkelsene, og kan ikke love når flyene blir levert.

(NTB)