De svekker monarkiet

Kongebarnas valg av livsledsagere har svekket monarkiet. Det mener nesten halvparten av de spurte i en meningsmåling MMI har gjort for Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ari Behn er ikke et godt forbilde for norsk ungdom. Mette-Marit derimot, betraktes som et ungdomsidol av stadig flere. Det fremgår av en stor spørreundersøkelse utført for Dagbladet.

Men nesten halvparten av de spurte mener at monarkiet i Norge er svekket på grunn av kongebarnas valg av livsledsagere. Den negativt økende tendensen beskrives som en rendyrket «Ari Behn-effekt».

Det norske folk gir Ari Behn hard medfart i dagens store meningsmåling i Dagbladet _ bare fem dager før han gifter seg med prinsesse Märtha Louise i Trondheim.

Ett tusen personer nylig er blitt intervjuet av MMI om hvordan de ser på kongebarnas livsledsagere, Mette-Marit og Ari.

  • 24 prosent - én av fire spurte - mener Ari Behn er et direkte dårlig forbilde for norsk ungdom. Til sammenligning regner bare 13 prosent kronprinsesse Mette-Marit som et dårlig forbilde.
  • Bare 10 prosent - én av ti - regner Behn som et godt forbilde for norsk ungdom. Mette-Marit derimot, nevnes nå som et godt ungdomsforbilde blant 34 prosent, eller én av tre.
  • 43 prosent mener at kongebarnas valg av livsledsagere har svekket monarkiet.

I januar 2001, på et spørsmål som bare omfattet Mette-Marit, svarte 32 prosent at de mente kronprins Haakons valg hadde svekket monarkiet. Økningen kan trolig tilskrives Ari Behns inntreden på den kongelige arena

Liberal narko-holdning

Statsviter Håkon Kavli ved MMI har ledet gjennomføringen av Dagbladets spørreundersøkelse. Han sier dette om folks negative oppfatning av Ari Behn som rollemodell og forbilde:

- Noe av forklaringen ligger nok i Behns tilsynelatende liberale forhold til narkotika. Hans egenskaper som forfatter er derimot verdsatt, det viser andre spørreundersøkelser.

Kavli tror Behn også har mye av skyldes at nesten halvparten av det norske folk mener monarkiet er svekket som følge av kongebarnas valg av livsledsager:

- I januar 2001 stilte vi samme spørsmål i kjølvannet av kronprinsens valg av Mette-Marit. Dette ble målt i en periode med turbulens rundt hennes fortid. 32 prosent mente da at monarkiet var svekket. Etter den tid er Mette-Marit blitt kronprinsesse og har rukket å bli verdsatt som forbilde. Jeg tror stemningen mot henne snudde i og med bryllupet. Hun har nå vært med og representert, og inntrykket av henne som en kongelig har fått feste seg.

Kavli mener derfor at hoppet fra 32 til 43 prosent svekkelse er en slags «negativ Ari Behn-effekt»:

- Det kan til og med være slik at økningen er enda større, ved at flere mener at Mette-Marit har styrket monarkiet _ mens Ari Behns inntreden har svekket det.

Uenig

Informasjonsrådgiver Ole Christian Apeland i Apeland Informasjon er ikke enig med Kavli:

- Tvert imot. Etter målingen i januar 2001 har Mette-Marit erkjent og beklaget en utsvevende fortid, og det har vært oppslag i media om en pikant hjemmevideo. Dette har hun neppe scoret høyere på som forbilde for ungdom. Jeg tror at Ari og Mette-Marit må dele på ansvaret.

Om Ari Behns svake posisjon som ungdomsforbilde påpeker informasjonsrådgiveren:

- Tilsammen 66 prosent svarer at Behn er et middels godt forbilde (44 prosent) eller ikke vet om han er det (22 prosent). To av tre har altså ingen sterk mening om spørsmålet. Dette opptar ikke folk så mye, noe også den lave interessen for selve bryllupet indikerer

Mediestyrt

Stephanie Dumont har jobbet med reklame og kommunikasjon i Norge i ti år, og er nå kreativ leder av det internasjonale livsstil-magasinet Carl's Cars. Hun opplever debatten rundt kongedømmet og kongehuset som mediestyrt og uvirkelig.

Dumont ønsker ikke å svare på konkrete spørsmål, men kommenterer Dagbladets spørreundersøkelse slik:

- Det er ikke de kongelige folk her responderer på, men bildet - imaget - som TV, ukeblader og aviser har skapt av dem. Trolig har få eller ingen av de spurte møtt prinsessen og hennes tilkommende. Strengt tatt vet vi altfor lite om dem til å kunne vurdere om de er gode forbilder. Vi kjenner bare til konstruerte og ikke nødvendigvis virkelige framstillinger. Viktige og ubetydelige anekdoter fra kjentfolks liv vinkles som reklame-titler for å selge bedre hos oss, folket. Til syvende og sist er det disse vinklingene som ligger til grunn for folks oppfatninger.

FOLKETS DOM: Märtha og Haakons valg av livsledsager slår ikke mye gunstig ut for monarkiet. Her er de to parene avbildet i forbindelse med forlovelsen til Märtha og Ari.