VERDIFULL: Tyvene fikk med seg kong Karl IXs krone, dronning Kristinas krone og et rikseple. Juvelene er nå blitt funnet ved en tilfeldighet. Foto: Svensk politi / NTB Scanpix
VERDIFULL: Tyvene fikk med seg kong Karl IXs krone, dronning Kristinas krone og et rikseple. Juvelene er nå blitt funnet ved en tilfeldighet. Foto: Svensk politi / NTB ScanpixVis mer

De svenske kronjuvelene ble stjålet midt på lyse dagen. Nå er de funnet i ei søppelkasse

Tyvene tok kronjuvelene og stakk av over en innsjø. I flere måneder har juvelene vært sporløst forsvunnet.

Det var midt på lyse sommerdagen tirsdag 31. juli i fjor at de svært verdifulle, svenske kronjuvelene ble stjålet fra Strängnes domkirke.

De svenske kongeregaliene var av stor kulturhistorisk verdi og er til vanlig gravlagt sammen med kong Karl IX og dronning Kristina. Juvelene var blitt hentet fram til en utstilling i den store kirken og forsvant i minuttene rett før en lunsjmesse. Tyvene, som gjennomførte det spektakulære tyveriet, fikk med seg to svenske kongekroner fra 1611 og et såkalt rikseple i gull.

Rømte over innsjø

Vitner så to personer som løp mot en brygge og deretter forsvant på innsjøen Mälaren i båt eller på en vannscooter.

- Et bestillingstyveri, konkluderte krimforfatter og professor Leif GW Persson tidlig overfor Aftonbladet.

I september i fjor ble en person pågrepet for tyveriet, men kronjuvelene var fortsatt sporløst forsvunnet. Nå melder Aftonbladet at kronjuvelene er blitt funnet av vektere i en søppelkasse.

I Eskilstuna tingrett pågår for øyeblikket rettssaken mot den 22-år gamle mannen, som er tiltalt for å ha stjålet juvelene. Juvelene skal ha en verdi på 65 millioner svenske kroner, tilsvarende rundt 60 millioner norske kroner.

Rettssaken er etter funnet av juvelene blitt satt på pause. Den vil bli gjenopptatt 15. februar.

Ifølge SVT opplyser påtalemyndigheten at alle kronjuvelene er funnet.

FREKK TYV: Politiet i Brockport, New York, fikk seg en god latter da de rykket ut etter at en dame fortalte om en frekk innbruddstyv. Det som møtte dem, fikk betjentene til å bryte ut i latter. Video: Brockport Police Department / CNN Vis mer

- Den som stjal dem gjorde en kjempetabbe hvis han trodde at han skulle få solgt dem på eBay, sier biskop Johan Dalman til SVT om de nye opplysningene.

Funnet av vekter

Kronjuvelene må undersøkes nærmere for at man skal kunne fastslå med sikkerhet at det faktisk er juvelene som er funnet.

Etterforskningsleder Christer Nilsson, sier til det svenske nyhetsbyrået TT at det er meget sannsynlig at det er kronjuvelene som er funnet.

- De ble funnet på toppen av en søppelkasse i Åkersberga klokka ett natt til tirsdag 5. februar av en vekter som kontaktet politiet. Jeg har bare sett et fotografi av dem. Jeg kan ikke se at de har fått noen større skader, men det er vanskelig å bedømme for meg, sier Nilsson til nyhetsbyrået.

Domprost Christoffer Lundgren er lettet over at regaliene nå er funnet.

- Det er en god nyhet for Strängnäs, men også for det svenske folket. Den verste frykten var at juvelene skulle bli smeltet om. Nå får vi dem tilbake og håper vi får dem tilbake i god stand, sier han.