OVERGREP: Svenske TV 4s dokumentarprogram «Kalla Fakta» har sett på seksuelle overgrep innad i Sverigedemokraterna. Se traileren for dokumentaren her. Video: TV 4 Vis mer Vis mer

Sverigedemokraterna:

De svenske politikerne åpnet seg om rystende opplevelser.
Nå har partiet politianmeldt seg selv

Sverigedemokraterna-politikere om utfrysing, trakassering og seksuelle overgrep innad i partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det nasjonalistiske partiet Sverigedemokraterna er i hardt vær etter at flere politikere snakker ut i programmet «Kalla Fakta», som sendes på svenske TV4 i kveld.

Se en smakebit av programmet i videoen øverst i saken.

En av dem som åpner seg er parlamentsmedlem Hanna Wigh. Hun gjør det også klart at hun med denne historien forlater partiet, men blir værende i Riksdagen, Sveriges lovgivende forsamling.

- Den beste sammenlikningen er med avhoppere fra gjenger og sekter, det er ikke noe som er lett å gjøre. Hele livet handler om Sverigedemokraterna, forteller hun.

Seksuelle overgrep skal ha blitt neddysset

Flere svenske medier siterer fra programmet, blant dem SVT og Expressen.

Det som skaper de største overskriftene handler om Wighs åpenhet om et seksuelt overgrep hun skal ha blitt utsatt for i 2012, av en kollega høyt oppe i partiledelsen. Han er ikke navngitt ennå.

Hanna Wigh er en av dem som åpner seg til svenske TV4. Hun trekker seg også fra partiet. Foto: Jonas Ekströmer / TT Nyhetsbyrån / NTB Scanpix
Hanna Wigh er en av dem som åpner seg til svenske TV4. Hun trekker seg også fra partiet. Foto: Jonas Ekströmer / TT Nyhetsbyrån / NTB Scanpix Vis mer

- Han holdt en hånd over halsen min, og dyttet meg mot veggen. Så tok han den andre hånda ned i buksene mine, forteller hun.

Ifølge Wigh fortalte hun om dette til partifeller, men ble da møtt med neddyssing og skjellsord, i stedet for støtte. Også den angivelige overgrepsmannen skal ha kommet med krasse ord.

- Han sa at jeg var psykisk syk og gal, og at jeg ikke klarer jobben min. Da sluttet jeg å snakke om det, og jeg hadde det ikke noe bra.

Anmelder seg selv

Partiets pressesjef, Henrik Vinge, forteller til Expressen at dårlig behandling av partiets medlemmer blir tatt på alvor, og at overgrepet Wigh forteller om ikke var kjent før TV4s program.

- Det høres veldig alvorlig ut. Vi fikk ikke vite hvem som skal ha utført overgrepet, bare at det har skjedd. Ingen har kunnet gi oss noe svar.

Nå har Vinge politianmeldt partiet.

- Vi vil at dette skal granskes i, forteller han til Aftonbladet.

- Han er immun

Wigh er den tredje kvinnelige politikeren som forlater partiet, men som fortsatt sitter i Riksdagen. De to andre er Anna Hagwall och Margareta Larsson.

Flere kvinnelige politikere skal ha fortalt om seksuell trakassering fra samme mann, ifølge SVT.

Også tidligere assisterende sikkerhetssjef i partiet, Per Vegelow, medvirker i programmet.

Vegelow forteller at det har kommet anmodninger til ham fra høyt oppe i Sverigedemokraterna, om å gjøre så lite som mulig når mistanker har rørt seg innad i partiet.

Han snakker også om mannen som skal ha utført overgrep på blant andre Hanna Wigh.

- Jeg blir veldig overrasket om det ikke er kjennskap til denne hendelsen høyt i partiledelsen, men denne mannen er umulig å nå. Han har immunitet.

- Aldri hørt om

Partimedlem Maddelen Larsson har ifølge Aftonbladet fortalt sine kolleger om økonomisk underslag innad i partiet. Som svar skal hun ha blitt utfrosset.

– Så begynte heksejakten, det var ren mobbing. På møter ville ingen snakke med meg, forteller hun i programmet.

Partileder Jimmie Åkesson blir av TV4s reporter konfrontert med uttalelsene.

- Dette har jeg aldri hørt om. Jeg har ikke denne informasjonen og jeg vil ikke stå her og prate med deg om dette. Send spesifikk informasjon, så skal vi ta en avgjørelse om hvorvidt det er jeg som skal uttale meg eller andre, svarer han.

Et kontroversielt parti

Partiet, som er det tredje største i Sverige, og som av motstandere ofte blir omtalt som fremmedfiendtlig og høyreekstremt, har skapt flere uheldige overskrifter den siste tida.

I sommer ble det kjent at Kent Ekeroth, som sitter i Riksdagen for Sverigedemokraterna (SD), måtte betale bøter på totalt 38.400 svenske kroner etter at han ble dømt for kroppskrenkelse som skal ha skjedd ved en nattklubb i Stockholm i 2015.

I august godtok retten anken hans, og den endelige dommen er ikke avsagt ennå.

Justisminister Morgan Johansson, som er medlem av Socialdemokraterna, gikk hardt ut mot Sverigedemokraterna tidligere i år.

– Vi har kommet til et punkt der Sverigedemokraterna bevisst skader Sverige ved å lyve om oss i internasjonale medier, sa han til nyhetsbyrået TT.

Dette etter at SD kom med en påstand om at personer som har kjempet for IS, «tas imot med åpne armer av vår sosialistiske regjering».

I et innlegg skrev SD-leder Åkesson at Trump hadde rett i sin omtale av Sverige, og at landets innvandring kobles til sosial uro, opptøyer og kriminalitet.