Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De svenske skogbrannene nærmer seg norskegrensa

Flere av brannene regnes som umulige å slokke.

SPREDNINGSFARE: Skogbrannene i Sverige sprer seg for alle vinder. Her er et flybilde fra brannen rundt Ljusdal i Sverige onsdag. Foto: Maja Suslin / TT / NTB Scanpix
SPREDNINGSFARE: Skogbrannene i Sverige sprer seg for alle vinder. Her er et flybilde fra brannen rundt Ljusdal i Sverige onsdag. Foto: Maja Suslin / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOS Alarm meddelte i 09-tida fredag at det pågikk omkring 52 skogbranner i Sverige. På daværende tidspunkt var de tre største brannene i Gävleborg, Jämtland og Dalarna.

- Brannen på Nötberget har kommet over grensa til Härjedalen, og vi jobber med å stoppe den ved landegrensa. Når vinden snur, forventer vi kraftig spredningsfare, sier Hans Nornholm, operasjonsleder for brannene i Hälsingland, til Aftonbladet i 10-tida fredag.

I 20-tida fredag melder avisa at 80 branner raser i landet. Fire av dem regnes som umulige å slokke.

Klar for eventuell krise

Norge bistår med flere helikoptre og mannskap i slokkingsarbeidet i svenske skoger, i håp om at brannen vil slokne før den eventuelt sprer seg til Norge.

Anne Rygh-Pedersen, avdelingsdirektør ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) forteller til Dagbladet at de nå er på hogget hvis en krise skulle oppstå.

ADVARER: Brigadesjef i Oslo brann og- redningsetat, Tor Arne Elvrum, advarer sterkt mot bruk av all form for åpen ild. Video: Philip Schanke Monsen / Emilie Rydning Vis mer

- Brann- og redningsvesenet er godt forberedt og er på hogget. Det krever en ekstraordinær innsats hvis vi får en ferdig utviklet brann fra Sverige. Derfor gjør vi klokt i å bistå der, sier Pedersen i DSB.

Oppmerksomheten på norsk side ligger nå på riksgrensa, fra Østfold til Midt- og Nord-Norge, der faren er størst.

- Vi jobber nå med å samle sammen mannskaper som kan hjelpe Sverige. På den ene siden vil vi hjelpe svenskene, og på den andre siden vil vi jobbe for at brannen ikke sprer seg til Norge, sier Pedersen.

SKOGBRANN: Brannvesenet og myndighetene i Sverige sier de ikke har kontroll over de rundt femti brannene som herjer i landet. Video: CNN Vis mer

Avdelingsdirektøren mener at Norge har god grunnberedskap, med statlige støtteapparater i Sivilforsvaret og helikopterbistand til slokking.

Mange evakuert

Ifølge SVT er flere personer evakuert siden brannene startet. Det er snakk om cirka 60 bosettinger i Härjedalen, cirka 40 i Dalarna og et tjuetall bosettinger i Västerbotten. I tillegg har rundt 100 personer forlatt sine hjem i Jämtland, og 150 personer i Hälsingland.

Sveriges statsminister Stefan Löfven og generaldirektøren for Sveriges myndighet for samfunnssikkerhet og beredskap (MSB), Dan Eliasson, holdt pressekonferanse fredag morgen om brannene. Pressekonferansen fant sted i Ljusdal, der en av de verste brannene i Sverige raser.

Eliasson understreket alvoret i situasjonen i sin tale.

«De største brannene kommer ikke til å kunne bli slokket nå», sa han og la til at brannene kan fortsette å eskalere.

I tillegg til evakueringene har det aldri før vært sendt ut så mye kriseinformasjon fra svenske myndigheter, eller VMA, Viktigt meddelande til allmänheten. Det melder Expressen. Torsdag var det 13 slike meldinger, som ber folk som befinner seg i brannutsatte områder om å evakuere.

Norge bistår

Norske mannskaper fra Trøndelag, Røros, Stjørdal og Midtre Gauldal hjelper til med å slokke brannen over grensa. Det er et grensesamarbeid som fungerer godt, sier Pedersen.

Fredag formiddag opplyser DSB at svenskene har ti av de norske helikoptrene som i forrige uke var aktive med slokkingsarbeid i Norge. Pedersen forteller at per dags dato har Norge tolv helikoptre som er plassert på strategiske steder rundt om i landet.

I forrige uke, da skogbrannene herjet som verst her hjemme, brukte DSB 22 helikoptre i samtidige innsatser.

Svenskene har også mottatt hjelp fra andre deler av Europa, blant annet Italia, Danmark, Litauen, Tyskland og Frankrike. Ifølge svenske medier er Heimevernet og Forsvarsmakten også kalt inn for å bistå.