De sverget hevn og erklærte krig mot IS. Det er i ferd med å gå veldig galt

#OpISIS

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For en drøy uke siden slapp hackerkollektivet Anonymous en video der de gjorde det klart at terrorgruppa IS skulle få gjengjelde etter angrepene mot Paris.

«Den største operasjonen noensinne igangsatt» lød omkvedet, og terroristene fikk vite at «Anonymous-representanter fra hele verden kommer til å jage dere. Vit at vi kommer til å finne dere, og vi slipper ikke taket».

Flere eksperter på feltet var derimot skeptiske, og nå kan det se ut som om denne skepsisen ikke var ubegrunnet. I følge teknologinettstedet The Verge er hele operasjonen i ferd med å virke mot sin hensikt.

Unøyaktig Mesteparten av #OpISIS har vært en kamp Anonymous-medlemmer kan kjempe fra sofrakroken, skrivebordet eller på toget på vei til jobb. Den skulle oversvømme Twitter-kontoer og nettsider med informasjon, og på den måte framprovosere et krasj.

Men spesielt på Twitter-fronten har hackerne ikke vært så nøyaktige som de burde.

Nettstedene The Daily Dot og Ars Technica har begge gått gjennom listene Anonymous har lagt ut. Deres undersøkelser viser at mange av disse kontoenes eneste tilknytning til IS er at de har skrevet på arabisk.

En annen bruker som har gjort noen undersøkelser fant ut at det var både kurdere, iranere, palesinere og tsjetsjenere på lista. Som han selv skriver: «Jeg sier ikke at alle her har de beste intensjoner, men de er defintivt ikke IS».

Advarer Anonymous har selvsagt selv merket seg at operasjonen deres har sklidd ut noe, og mandag begynte det å sirkulere en melding i miljøet.

- Dersom du bidrar til #OpISIS. Vennligst ta et øyeblikk og tenk over hvem som er målene for denne aksjonen. Husk at #OpISIS består av mennesker fra en rekke land ved ulik religiøs tilhørighet som er like variert som språkene vi snakker.

De trekker også fram noe av den samme problematikken som The Verge har merket seg. At etterretteligheten ikke har vært helt det den bør være.

- Bare fordi en nettside eller et innlegg er skrevet på arabisk eller kommer fra en religiøs muslim, betyr ikke det at de er et mål for aksjonen. Noen av de mest dedikerte #OpISIS-kjemperne er muslimer.

- Vil ikke bety noe Universitetslektor ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr, sa til Dagbladet i forrige uke at Anonymous ikke vil ha noen reell innflytelse i kampen mot terrorgruppa.

- Jeg tror ikke at dette vil bety noe som helst i kampen mot IS. Anonymous er først og fremst mennesker som har en fetish for Guy Fawkes-masker. De er også veldig glade i å komme i avisa, noe de er veldig flinke på, sa han til Dagbladet.

Ifølge IT-forskeren er ikke Anonymous noen reell organisasjon, men heller en rekke individer med varierende ferdigheter innenfor hacking og beslektet aktivitet. Dette har igjen betydd at angrepene fra Anonymous ofte har vært ukoordinerte og ineffektive, mener Hannemyr.

Han henviser til angrepet deres mot Ku-Klux Klan, der flere mennesker ble navngitt som medlemmer uten å være det. Det samme skrev The Guardian i en artikkel der Anonymous selv benekter å ha frigitt feil informasjon.

- Å navngi feil personer kan tyde på at kildene deres ikke var særlig gode. Når det gjelder IS så tror jeg at det er et mål som ikke egner seg spesielt godt for hacking, i og med at de ofte benytter lavteknologiske kanaler, og alternative kanaler som er vanskelig å ramme med de midlene som Anonymous har benyttet seg av tidligere, sa Hannemyr.

Krigserklæringer Dette er heller ikke første gang Anonymous har gått til det de kaller «krig» mot terrorister. Også etter angrepet på Charlie Hebdo i januar var de raskt ute med en krigserklæring.

De tok også opp kampen mot pedofiliringer i «Operasjon Dødsetere» - et tilnavn de hentet fra J. K. Rowlings Harry Potter-univers.

- Etterforskningen så langt har eksponert en stor sirkel av den britiske eliten fra mediene, politikk, politi og etterretning, kjent som «de urørlige» av politiet, het det den gang.

De skrev at de ønsker å stanse all mishandling samt knuse menneskehandelgrupperinger.